Uppkopplad och avkopplad
Åsa Engström, Mari Runardotter och Päivi Juuso, forskare vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Uppkopplad och avkopplad – en utmaning för många

Publicerad: 28 november 2019

Vi översköljs med information och kravet på att alltid vara tillgängliga kan vara en svår balansgång, både privat och i arbetslivet. Hur gör man då för att varva ner och koppla av? För många fungerar naturen som en viktig metod för avkoppling. Mari Runardotter, Päivi Juuso och Åsa Engström, alla forskare vid Luleå tekniska universitet, höll den 20 november i en uppskattad diskussion om en av vår tids största utmaningar för välmåendet.

Det finns många fördelar med digitaliseringen. Många samhällsfunktioner och även hemmet styrs av digitala lösningar och vi har effektiviserat det mesta. Uppgifter som vi tidigare behövde utföra på ett särskilt ställe kan vi nu utföra var som helst. Digitaliseringen har bidragit till att människor kan bo kvar i glesbygden och även locka fler att flytta utanför städerna. Sociala medier har gjort det enklare att hålla kontakten med släkt och vänner.

Men som med allt annat finns det en baksida. Många upplever att det är svårare att skilja på arbetstid och privatliv, det är större krav på att visa upp ett ”perfekt” liv på sociala medier och en del känner sig ensammare än någonsin. Sömnsvårigheterna har ökat. Cirka en miljon människor lever i ett digitalt utanförskap och har inte längre möjlighet att utföra vissa saker själva.

Mitt i denna informationsstress är det många som söker sig till djur och natur för ett ökat välmående. Vissa mår bra av en helg i stugan, andra aktiverar sig med hjälp av sina husdjur eller genom en tur på fjället. Det har till och med blivit en turistattraktion att åka till ställen utan uppkoppling. Forskning visar att de som spenderar tid i naturen har en större känsla av god hälsa. Naturens rytm kan stödja vår känsla av hälsa och vi får ett sunt förhållande till ljus och mörker istället för att bara springa i den digitala världen.

Hur ska vi då få ett mer positivt förhållande till vår uppkopplade tillvaro? Mari, Päivi och Åsa kunde konstatera att alla har ett ansvar. Det ligger inte på en person, organisation eller företag att lösa det. Arbetsgivarna har naturligtvis ett ansvar och behöver kommunicera tydligt vad som krävs av de anställda, men du som privatperson behöver också sätta gränser för när du ska vara tillgänglig. Vi får bli vårt eget huvudskyddsombud.

Årets julklapp – mobillådan – kanske inte är så dum ändå? Låt dina gäster lägga sin telefon i en låda när de kommer hem till dig, och umgås sedan utan distraktion.

Mari Runardotter

Mari Runardotter, Universitetslektor

Organisation: Informationssystem, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik
Päivi Juuso