Hoppa till innehållet
Jonas Hedlund, kemisk teknologi 2022 Foto: Richard Renberg
Jonas Hedlund, kemisk teknologi 2022. Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Årets innovatör – anställd 2022

Publicerad: 8 november 2022

Jonas Hedlund, professor och forskare inom kemisk teknologi vid Luleå tekniska universitet, har tilldelats priset som årets innovatör 2022. Jonas Hedlunds forskning på zeolitmembran som bland annat kan användas för rening av biogas till fordonsgas sparar energi och minskar koldioxidutsläpp.

– Mitt företag ZeoMem Sweden AB är det enda bolag som saluför zeolitmembran med tillräckligt hög genomsläpplighet och selektivitet för att vara intressanta för industriell gasrening. Zeolitmembranprocesser är en ny, billig och kompakt teknik som är omkring 90 procent mer energisnål än dagens teknik. Dessa processer kan uppskattningsvis användas i 5 procent av världens separationsprocesser, vilket gör att energibesparingspotentialen för nya zeolitmembran-processer motsvarar mer än Sveriges årliga oljeförbrukning, säger Jonas Hedlund.

Juryns motivering

Jonas Hedlund har efter mer än 20 års forskning om zeolitmembran utvecklat en unik och skalbar lösning för rening av biogas. Den kan radikalt sänka energianvändningen, koldioxidutsläppen och elförbrukningen i anläggningar – allt från mindre jordbruk till riktigt stora industrier. Jonas och hans team i ZeoMem Sweden AB siktar nu mot industriell uppskalning för att kunna förse riktigt stora anläggningar med membran för att rena naturgas och eten. Ett viktigt bidrag för den gröna omställningen och en mer hållbar värld. Jonas Hedlund är därför väl värd utmärkelsen Årets Innovatör.

Samhällsnytta

Jonas Hedlund har under lång tid utvecklat ny membranteknik för gasrening och rening av havsvatten till dricksvatten. Han arbetar också med ny teknik för tillverkning av biojetbränsle. Han är mycket mån om att forskningen ska generera nytta för samhället och har därför startat två bolag, ZeoMem Sweden AB och Neo Kemiteknik AB. Det första bolaget har prisats för flera år sedan och sedan dess har bolaget arbetat hårt med att ta fram tillräckligt stora zeolitmembran för industriella processer. De första stora zeolitmembranen är nu sålda till en tillverkare av anläggningar för uppgradering av biogas till fordonsgas vid jordbruk. Detta leder till ökad lönsamhet i jordbruket, minskat beroende av fossila drivmedel och minskade koldioxidutsläpp. Nu arbetar bolaget med att öka tillverkningskapaciteten för att sälja zeolitmembran till större anläggningar. I nästa steg skall en automatiserad fabrik för zeolitmembrantillverkning tas i drift i Luleå så att bolaget även kan förse riktigt stora anläggningar med membran för att rena naturgas och eten.

– En uppgift som vi forskare har är att i samverkan med det omgivande samhället kommersialisera våra forskningsresultat. Utan denna kommersialisering, ingen klimatomställning, säger Jonas Hedlund.

Årets Innovatör utses av en jury och priset är 10 000 kronor som finansieras av Nordeas Norrlandsstiftelse.

Jonas Hedlund

Jonas Hedlund, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-492105
Organisation: Kemisk teknologi, Kemiteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Taggar