Hoppa till innehållet
Astronaut toppbild

Återvinning på högsta nivå

Publicerad: 6 oktober 2022

Rymdskrot, inspiration från en klassisk tv-spelsfigur och Kiruna – hur hänger det ihop med framtidens återvinning? Trots att över 1 000 satelliter skickas upp i rymden varje år så återvinns och återbrukas väldigt få av dem, och det vill vi ändra på.

Den gröna industriella omställningen behöver stora mängder metaller och mineraler för att lyckas. En del av dessa utvinns som nya råvaror ur jorden, medan andra har tagits upp tidigare och återanvänts.

I framtiden behöver vi återvinna och återanvända mycket mer än vi gör i dag. Så minskar vi svinnet av värdefullt material, på jorden och i rymden. Återvinning i rymden sker ännu inte i stor skala, trots att det bildas en hel del rymdskräp också – ofta bestående av metaller och plast.

Hur funkar återvinning i rymden?

Vi tittar på en lösning för att samla in förbrukade satelliter och annat skräp från kollisioner, som i sin tur kan användas för att tillverka nya satelliter. På så sätt kan vi förse en materialintensiv bransch med återvunnet material vid framställning av nya produkter eller drivmedel.

Anna Öhrwall Rönnbäck, professor i produktinnovation, och René Laufer, professor i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet, förklarar hur det skulle kunna gå till i praktiken:

– Den lösning vi tänker oss är lite som en Pac-Man (en japansk videospelsserie), med en mun som fångar och ”äter” rymdskrot. Materialet bearbetas, smälts och/eller kyls ner och kan sedan återanvändas i rymden.

Kontakt

Anna Öhrwall Rönnbäck

Anna Öhrwall Rönnbäck, Professor, Ämnesföreträdare

Telefon: 0920-493262
Organisation: Produktinnovation, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
René Laufer

René Laufer, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0980-67582
Organisation: Rymdtekniska system, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik