16:00 17 maj
IVA Nord
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Het samhällsutveckling i norr – vad händer i Luleå och Norrbotten?

17 maj. 2018, 16:00
Luleå, Vetenskapens hus
Publicerad: 3 maj 2018

Den 17 maj bjuder IVAs avdelning för Samhällsbyggnad, IVA-Nord och Norrlandsfonden in till ett seminarium om framtidssatsningar inom stadsutveckling, trafikinfrastruktur, industriellt byggande och stödjande forskning.

Luleås expansion fortsätter och regionens utveckling stöds av ett nära samarbete mellan kommuner, näringsliv och Luleå tekniska universitet. Luleå, med 75 000 invånare, utgör tillsammans med kommunerna Piteå, Boden, Älvsbyn, Kalix och Övertorneå en arbetsmarknadsregion med ungefär 173 000 invånare. Gruvverksamheten i Malmfälten och samhällsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare innebär stora samhällsbyggnadsinsatser.

Luleå har högre förvärvsfrekvens, högre andel högutbildade och lägre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Vilka är de bakomliggande faktorerna och vad måste göras för att stötta en fortsatt positiv utveckling? Hur ser Luleås framgångsrecept ut och vad krävs för att även framöver kunna ge luleåborna en god livsmiljö? Det är några av framtidsfrågorna som tas upp på seminariet.