12:00 9 maj
Joint Arctic agenda
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hur bygger vi klimatsmarta samhällen i arktisk miljö?

9 maj. 2019, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus
Publicerad: 3 maj 2019

Välkommen till en populärvetenskaplig lunchföreläsning i The Arctic Fives regi där forskare från Luleå tekniska universitet och Umeå universitet presenterar utmaningar och lösningar kopplat till hållbar samhällsbyggnad i den arktiska regionen.

Presentationer

Historiska stadsmiljöer – stereotypa bilder eller komplexa stadslandskap?
Jennie Sjöholm, biträdande universitetslektor i arkitektur vid Luleå tekniska universitet, berättar om våra kulturmiljöer.

Energiteknik i byggen i kalla klimat
Thomas Olofsson, teknisk fysik, designhögskolan vid Umeå universitet, berättar om hur vi kan minska energianvändningen i en byggnad utan att försämra komforten. 

Hälsorisker för byggnadsarbetare i arktiskt klimat
Albin Stjärnbrandt, institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, berättar om vad det beror på att byggnadsarbetare i Sverige löper förhöjd risk att skadas i sitt arbete, och vad vi kan göra åt det.

Stadsmiljöer för utomhusaktivitet  
David Chapman, forskare i arkitektur vid Luleå tekniska universitet, berättar om hur vi planerar stadsmiljöer för att möjliggöra utomhusaktiviteter alla årstider.

Promenad i vinterstaden
Agneta Larsson, universitetslektor i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, berättar om människan i varierande vinterstadsmiljöer utifrån perspektiven hälsa, aktivitet och gångsäkerhet.

En plats för alla?
Madeleine Eriksson, universitetslektor i samhällsplanering vid institutionen för Geografi vid Umeå universitet, berättar om hållbara bostadssituationer och social integration för nyanlända flyktingar med utgångspunkt i mellanstora och små kommuner i norra Sverige.

Livesändning

Följ lunchföreläsningen live, sändningen börjar strax före 12.00. Klicka på länken nedan.

Information

Det finns möjlighet att köpa lunch i restaurangen i samma byggnad.

Kontakt

Marlen Aasa-Chapman
E-post: marlen.aasa-chapman@ltu.se
Telefon: 0920-49 12 25