12:00 4 dec
Patrik Fernberg
Patrik Fernberg, professor i polymera kompositmaterial. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fiberkompositer – material som med lätthet löser framtidens utmaning

4 dec. 2019, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus, Storgatan 53
Svenska
Publicerad: 3 oktober 2019

Framtidens bränslesnåla och elektrifierade fordon kommer att kräva lättare konstruktioner. Patrik Fernberg, ny professor i polymera kompositmaterial vid Luleå tekniska universitet, föreläser om hur fiberkompositer kan användas för att minska utsläppen från transportsektorn.

En av vår tids viktigaste utmaningar är att möta behovet av ny teknik som utvecklar samhällets välfärd men samtidigt minskar förbrukningen av jordens resurser. Behovet av nya klimatneutrala fordon är ett exempel på en sådan utmaning. Kompositmaterial har närapå oöverträffad förmåga att kombinera låg vikt, styvhet och hållfasthet vilket gör att efterfrågan ökar i takt med elektrifieringen. Patrik Fernberg presenterar aktuell forskning om framtidens kompositmaterial och hur de kan användas i fordon och andra produkter. Han berättar också om förutsättningar för hållbar utveckling av svensk och lokal kompositindustri med skogsråvara som bas.