10:00 8 nov
Hedersdoktorer2019
Climeons vd och grundare Thomas Öström (till vänster) och Norra Skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd är nya teknologie hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet. Foto: Climeon och Calle Bredberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hedersdoktorernas föreläsningar

8 nov. 2019, 10:00 - 11:35
Luleå, C305, ingång C9 och C12, Luleå tekniska universitet
svenska
Publicerad: 28 oktober 2019

Välkommen till föreläsningar med Luleå tekniska universitets nya hedersdoktorer Pär Lärkeryd och Thomas Öström.

Kl 10.00-10.45: Att uppfinna framtiden
Pär Lärkeryd, koncernchef för Norra Skogsägarna och hedersdoktor 2019, teknisk fakultet.

Pär Lärkeryd har i sin roll på Norra Skogsägarna – en organisation med 17 000 medlemmar, två egna sågverk och en omsättning på 2,5 miljarder kronor – bland annat haft nära kontakt med universitetets träforskare vid utvecklingen av det som kallas världens modernaste såglinje, som finns på sågverket i Sävar. Med en industriell datortomograf går det att skiktröntga timmerstockar med en hastighet på 180 meter i timmen. Tack vare tekniken utnyttjas varje stock optimalt.
Både på sitt nuvarande uppdrag och som tidigare vd för verkstadsföretaget Indexator har Pär Lärkeryd jobbat målmedvetet med jämställdhetsintegrering. Indexator har fått ta emot Industrins jämställdhetspris och Norra Skogsägarna det Svenska Jämställdhetspriset, och Pär Lärkeryd har anlitats som expert i bland annat den statliga jämställdhetsutredningen.

Kl 10.50-11.35: Innovation driven by a climate crisis
Thomas Öström, vd för Climeon AB och hedersdoktor 2019, teknisk fakultet.

Thomas Öström är vd för och en av grundarna av clean tech-företaget Climeon AB, som tillverkar elektricitet av lågtempererad spillvärme från industrin och av geotermisk värme från jordens kärna.
Climeons värmekraftteknik för att tillvarata spillvärme har installerats på Viking Line och Virgin Voyages fartyg samt på SSAB. När Bill Gates, Jeff Bezos och Mark Zuckerbergs fond Breakthrough Energy Ventures valde att investera 12,5 miljoner dollar i Climeons finansieringsbolag Baseload Capital, kunde Climeon satsa mot målet – att bli globalt ledande inom förnyelsebar energi. Företaget gör nu stora framsteg på Island och i Japan, som är de mest intressanta geografiska marknaderna i världen för geotermisk värmekraft.


Kaffe/te med godbit serveras från kl. 09:30
Välkommen!


Kontakt:
Elin Lestander
Telefon: 0920-491021
Mobil: 072-2281691