08:00 28 aug
Vindkraft i fjällen

Kommer elnätet att bli en flaskhals?

28 aug. 2020, 08:00 - 09:00
Luleå, Vetenskapens hus
Gratis
vetenskapenshus@ltu.se
Publicerad: 1 april 2020

En stor del av energiomställningen bygger på en ökad användning av el. Det diskuteras mycket var elen ska komma ifrån, men det är inte den enda utmaningen. Elnäten, som de ser ut idag, klarar inte av att överföra de ökande mängderna el och de blir då en flaskhals. Hur kan vi lösa den ekvationen i framtiden?

Energiförsörjningen, från solceller och elbilar till kärnkraft och flygresor, tar en allt större del av klimatdebatten. Få pratar dock om hur de ökande elmängderna ska överföras från källan till användarna. De största flaskhalsarna finns just nu i matningen till en del städer (inte bara till Stockholm och Malmö) och på vissa ställen i landsbygdsnäten.

Under denna frukostföreläsning pratar Math Bollen, professor i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet, om denna kapacitetsbrist i elnätet; var, när och hur uppstår den? Vad är konsekvenserna? Hur kan vi lösa detta på kort och lång sikt? Emma Svartsjaern, elkraftingenjör underhåll och utveckling på Luleå Energi, ger sin bild av elförsörjningen här i Luleå.

Frukost finns till föranmälda från kl 07.30. Om du inte vill ha frukost behöver du inte anmäla dig, det är bara att komma.

Vi släpper in max 45 åhörare på plats i Vetenskapens hus på grund av pågående pandami. Stanna hemma om du har symptom på covid-19.

Kontakt

Math Bollen

Bollen, Math - Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Elkraftteknik, Energivetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0910-585713