12:00 6 dec
Dag Avango
Dag Avango, professor i historia Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

När industrierna tystnat: värdeskapande i post-industriella samhällen i polartrakterna

6 dec. 2019, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus, Storgatan 53
Svenska
Publicerad: 23 oktober 2019

Dag Avango, ny professor i historia vid Luleå tekniska universitet, föreläser om hur erfarenheter från historien kan bidra till en mer hållbar naturresursutvinning i framtiden.

Intresset för att utvinna naturresurser i Arktis har ökat dramatiskt under de senaste årtiondena. Det beror på en ökad global efterfrågan av olika mineral och prognoser om att klimatförändringarna ska göra naturtillgångar där mer tillgängliga. Utvecklingen väcker hopp om nya arbetstillfällen i Arktis, men också oro för negativa konsekvenser för människor och miljöer. Hur ska vi i så fall hantera de industrilandskap och byggda miljöer som naturresursutvinningen lämnar efter sig när verksamheten väl upphör? Frågan om hur vi skapar en hållbar naturresursanvändning i Arktis har blivit mer aktuell än någonsin.

Dag Avango berättar om hur naturresursutvinning genom tiderna har påverkat människor och miljö i polartrakterna, hur omställningen sett ut när verksamheten upphört och vilka lärdomar som kan dras för att skapa en mer hållbar naturresursutvinning i framtiden.

Dag Avango har lett två Antarktisexpeditioner och 14 forskningsexpeditioner till Arktis. Hans forskning från polartrakterna bidrar med lärdomar som kommer till nytta i norra Sverige, en region där klimatförändringarna är särskilt påtagliga.