Minddig
MindDig.com är en ny rekryteringsplattform. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vill locka fler till norra Sverige

Publicerad: 2 december 2021

Med de enorma investeringarna och industrisatsningarna i norra Sverige följer ett stort behov av att rekrytera personal. Nu lanseras en digital plattform, MindDig, för att skapa ett nationellt och internationellt intresse för jobbmöjligheterna och utvecklingen i norr.

Den nya plattformen för rekrytering mynnar ur det så kallade T25-samarbetet där bland annat LKAB, SSAB, Northvolt, Boliden, Skellefteå Kraft, H2 Green Steel, Mobilaris, Vattenfall och Luleå tekniska universitet ingår. Syftet är att arbeta tillsammans för kompetensförsörjning; att öka antalet ingenjörsstudenter som antas och som stannar kvar efter examen; säkra anställningar till medföljande och erbjuda stöd och hjälp när det gäller boende, förskola och skola och andra praktiska frågor.

Allt i ljuset av de stora satsningar som sker till inom den gröna omställningen. Investeringar på över tusen miljarder kronor är planerade till Norrbotten och Västerbotten de kommande decennierna och befolkningen kommer att behöva växa rejält.

"Ta ansvar för kompetensförsörjning"

– Det gemensamma initiativet är ett sätt för Luleå tekniska universitet att vara med och ta ansvar för kompetensförsörjningen och det livslånga lärandet. Vi vill gärna att fler av våra studenter blir kvar i regionen och det här är en fantastisk möjlighet för dem att skapa relationer med potentiella framtida arbetsgivare. Jag hoppas att studenter går in och registrerar sig, säger Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

MindDig kommer parterna att lägga ut lediga jobb, men det finns också gott om information och inspiration om hur det är att leva i norra Sverige.

Luleå tekniska universitet är Luleås tredje största arbetsgivare och har också anställda och studenter i Piteå, Skellefteå och Kiruna.
– Vi har även vi ett stort behov av att rekrytera medarbetare och vi jobbar aktivt för att underlätta för medföljande, säger Pär Weihed.

Pär Weihed

Pär Weihed, Professor, Prorektor

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser