windows7
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Avveckling av Windows 7

Publicerad: 15 november 2019

Microsoft upphör med säkerhetsuppdateringar för windows 7 from januari 2020

Från och med januari 2020 ger Microsoft inte längre support på Windows 7, vilket innebär att nödvändiga säkerhetsuppdateringar inte längre kommer att kunna utföras på datorer med detta operativsystem.

För att LTU ska kunna erbjuda en fortsatt säker datormiljö för samtliga medarbetare vid universitetet måste därför alla datorer med Windows 7 uppgraderas till Windows 10 alternativt inaktiveras.

Alla datorer med windows 7 ska ha uppgraderats eller inaktiverats snarast, dock senast 31 januari.

1 Februari 2020 kommer kvarvarande datorer med Windows 7 inaktiveras.

Uppgradering av befintlig dator

Alla medarbetare med en dator som har Windows 7 installerat har tidigare fått information via mail om att datorn behöver uppgraderas till Windows 10. Dessa medarbetare ombeds skapa ett ärende för ominstallation av datorn via länk på denna sida. 

Om du inte fått något mail och är osäker på om just din dator går att uppgradera kan du antingen kontakta Service Point eller gå via länken nedan.

Utbyte av gamla datorer

Det finns datorer som är för gamla för att kunna uppgraderas till Windows 10. Datorer som inte längre kan användas i verksamheten ska lämnas till IT för skrotning. Se riktlinje nedan.

Om du är i behov av ny dator, kontakta din närmaste chef. Länk till beställningsformulär finns även längst ner på sidan.

Under vecka 3 kommer alla som fortfarande har en aktiv Windows 7 dator få ett mail från IT med information.

Vad behöver du som användare göra?

  • Som användare är du ansvarig för att ta backup av din data som du har i din windows 7 dator. Vid ominstallation raderas all info på datorns hårddisk.
  • När backup är tagen skapar du ett ärende till servicedesk om att din dator antingen ska ominstalleras till windows 10 eller inaktiveras/skrotas. Se länkar nedan.
  • Om du är osäker om din dator kan uppgraderas eller har andra frågor, kontakta Servicedesk.