Hoppa till innehållet
Supportwebben IT-säkerhet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Gör ditt LTU konto säkrare

LTU inför under april och maj tvåfaktorautentisering, MFA, för alla anställda och associerade. Sista datum för att aktivera MFA själv är den 10:e september då det införs automatiskt för samtliga LTU-anställda.

Med förändringar i vår omvärld, behöver LTU löpande öka säkerheten i IT-system.

LTU inför under april och maj tvåfaktorautentisering* för alla anställda och associerade, tjänsterna som nu får tvåfaktorautentisering är Office365**, där ingår bland annat e-post, kalender, och Teams. Även klienten för Outlook, Teams och t.ex. Word och Excel på din PC/Mac kommer att påverkas.

De flesta är redan bekanta med säkrare inloggning då ni loggar in på banken, där använder ni BankID eller kod-dosa. På LTU kommer ni att installera appen ”Microsoft Authenticator” för tvåfaktorautentisering.

Information om hur ni aktiverar tvåfaktorautentisering finns längst ned i den här artikeln, instruktioner finns för både Android och iPhone, som steg-för-steg-guider med bilder eller som video.

Du kommer att få ett riktat e-brev med information när det är dags för dig att konfigurera tvåfaktorautentisering. Det finns dock ingenting som hindrar att du aktiverar tvåfaktorautentisering redan nu med hjälp av guiderna längst ned i den här artikeln.

Om du har problem att aktivera tvåfaktorautentisering får du hjälp via Service Point.

Efter att du kommit igång med tvåfaktorautentisering

är det viktigt att tänka på att enbart godkänna en inloggning som du själv påbörjat.
Till exempel, om du är ledig och får en notis om att godkänna en inloggning, så ska du inte godkänna inloggningen. Utan tvåfaktorautentisering skulle inloggningen lyckats. En begäran om bekräftelse av inloggning kan även initieras av att din e-postklient försöker hämta e-post.

Om du misstänker att begäran om bekräftelse av inloggning inte initierats av dig, rekommenderar vi att du byter lösenord.

*Tvåfaktorautentisering kallas även Multifaktorautentisering (MFA) eller flerfaktorautentisering.

** Office365 på webben påverkar även andra tjänster i Microsoft Azure-plattformen om du nyttjar dem, som t.ex. Teams, Sharepoint, OneNote, Outlook e-post och kalender.

Om du missat datum och fått tvåfaktorautentisering automatiskt aktiverat

Guider, kom igång med dator och mobiltelefon