Hoppa till innehållet

SMS-bedrägerier

Bedragare har under lång tid försökt lura av oss privat information som lösenord, kontokortsnummer och inloggningsuppgifter. Det vanliga är att det sker via e-post eller på internet, men sms-bedrägerier, bluff-sms eller ”smishing” blir allt vanligare.

Vad är sms-bedrägerier eller smishing?

Det engelska uttrycket för falska sms är alltså ”smishing”, som är en sammandragning av orden sms och ”phishing”. På svenska skulle det kunna översättas med sms-fiske.

Det rör sig om falska sms där förbrytare utger sig för att vara en viss person eller ett företag som behöver ha lite information från dig, informationen används sedan till exempel för att kapa konton eller överföra pengar.

Låt dig inte luras av ”smishing”

Det bästa sättet att inte bli lurad av bluff-sms är sunt förnuft och att stanna upp och fundera.
Två av de vanligaste bedrägerierna är att du anges ha vunnit en tävling eller att ett paket är på väg till dig.

Du har vunnit en tävling
Om du får ett sms som talar om att du har vunnit en tävling är det nästan uteslutande frågan om en bluff. Du är utsatt för ett sms-bedrägeri.

Förmodligen innehåller sms:et en länk som leder till en webbsida där du måste fylla i information för att få din vinst, information bedragarna kan använda för att stjäla dina pengar.

Ditt paket är på väg
Det är populärt att handla på internet. Det är enkelt och går snabbt, och handlar man bara på rätt ställen är det säkert. Det innebär också att det skickas många paket, och det utnyttjar bedragarna.

Om du faktiskt väntar på paket är det nästan uteslutande PostNord eller någon annan transportfirma som sköter leveransen. Kontrollera då paketnumret på respektive företags hemsida. Klicka INTE på några länkar i ett sms eller mejl. Fyller du i dina kreditkortsuppgifter på bedragarens sida kan de sedan dra stora summor från ditt kort.

Kontrollera avsändaren genom att söka på avsändarens telefonnummer. Är det något som är det minsta konstigt ska du radera sms:et.

Smishing är effektivt

Smishing är på många sätt effektivare än vanligt nätfiske. Det beror främst på att de flesta är mindre vaksamma på sms än vad som kommer i e-posten.

Det finns flera anledningar till det. ”Smishing” är fortfarande ganska ovanligt och de flesta har aldrig stött på det, men det kan också bero på att man får ett sms medan man gör något annat och då ringer inte varningsklockorna lika högt. Dessutom är det en utbredd missuppfattning att en mobiltelefon är säkrare än en dator.