Molnbaserade datorsalar

Publicerad: 15 januari 2020

Studenter vid SBN, TVM och ETS kan använda en molntjänst för att nyttja applikationer från datorsalarna på Campus Luleå eller från sin egen dator.

 

Målgrupp

Studenter vid SBN, TVM, ETS
Personal 

Instruktion

Om du använder en privat dator och det är första gången du ansluter till molntjänsten, ladda ned och installera Citrix Workspace App
 

Datorer i datorsalar på Campus Luleå har redan programvaran installerad.
I datorsalar med en tunn klient, IGEL, så ansluter den automatiskt till molntjänsten.

  1. I webbläsaren på datorn, gå till adressen https://ltuportal.cloud.com.
  2. Logga in med din epostadress vid LTU och ditt studentlösenord.
  3. Efter du har loggat in så visas en vy med dina senast använda programvaror och skrivbord, första gången är denna tom. Du kan antingen klicka på någon av länkarna ”View all applications” eller ”View all desktops” eller navigera i kolumnen till vänster under Apps eller Desktops.
  4. När du startar en programvara kommer den att startas i Citrix Workspace App, notera att det tar ett tag att starta programvaran.

Du loggas automatiskt ut ur tjänsten efter 60 minuters inaktivitet, ditt program är i vänteläge i några timmar men stängs sedan helt. Det är därför mycket viktigt att du sparar ditt arbete innan dess. Vi rekommenderar att du sparar i OneDrive som ingår för dig som student vid LTU och är förinstallerat i molntjänsten.

Du kan välja att markera en programvara som favorit genom att klicka i stjärnan i övre vänstra hörnet på de programvaror du använder ofta.

Att surfa på webbsidor med webbläsaren i molntjänsten

”Datorn” du använder när du loggar in via molntjänsten är belägen i Amsterdam vilket gör att flera webbsidor kan anpassa material och språk baserat på det.

OBS! För bäst prestanda rekommenderas att du använder den lagring i OneDrive som ingår som student vid LTU när du nyttjar de molnbaserade datorsalarna.

Personal

Om du som personal saknar appar när du logga in i citrix så kan du sakna behörighet. Skapa ett ärende i ärendehanteringssystemet.