Hoppa till innehållet
E-bok

E-böcker

Genom universitetsbiblioteket finns tillgång till ett stort antal e-böcker inom olika ämnen.

När du befinner dig på Luleå tekniska universitet kommer du åt e-böckerna automatiskt men om du befinner dig på annat håll måste du logga in med din LTU-användare för att kunna få åtkomst. LTU-användare har du om du är student eller anställd på Luleå tekniska universitet. Om du inte har en LTU-användare har du en mer begränsad tillgång, se faktaruta.

Söka e-böcker

Om du vill söka efter en specifik titel eller ett allmänt ämnesområde så är det bäst att söka i bibliotekets sökruta. Se till så att fliken "Böcker och e-böcker" är markerad. När du fått en träfflista kan du begränsa din sökning till "E-resurs" i högerspalten för att hitta e-böcker. Klicka sen på titeln för att hitta en länk till boken i fulltext.

Du kan också hitta e-böcker genom att söka via e-boksförlagens sidor (se nedan). Då har du fler sökmöjligheter, du kan till exempel söka i hela bokens text och bläddra dig fram via ämnen.

Söka öppet tillgängliga e-böcker

Sök fram e-böcker i fulltext med direkt öppen tillgång via bibliotekets sökruta.  
Välj fliken "Böcker och e-böcker" och skriv in dina sökord.
När du fått en träfflista kan du begränsa din sökning genom att i högerspalten markera "Fritt online" samt "Bok" respektive "E-resurs".

Öppet tillgängliga vetenskapliga e-böcker kan du även hitta via portalerna nedan.

Lyssna på e-böcker

Instruktioner för e-böcker

Regler för hur du får låna, kopiera, skriva ut och ladda ner e-böcker är olika för olika förlag.

Cambridge Core

Kopiering/Utskrift Kopiering av ett kapitel eller 5% av boken är tillåtet, samt utskrift av ett kapitel eller 20% av boken.
Nedladdning

Böcker kan laddas ned kapitelvis i pdf-format.

EBSCOhost eBook Collection

Kopiering/Utskrift Upp till 100 sidor per bok, beroende på förlag, kan sparas i pdf-format och skrivas ut. En del böcker tillåter inte kopiering av text. På informationssidan för varje bok står det vilka villkor som gäller för just den boken.
Nedladdning För att läsa böcker offline måste du skapa ett EBSCOhost-konto och därefter ladda ner boken. Kontot aktiveras gratis för bibliotekets användare. Nedladdade böcker kan läsas i max 12 timmar. Titlar med en (1) samtidig användare går ej att ladda ner, bara att läsa online.

För att kunna läsa böcker på en dator (PC, Mac, Linux) krävs programmet Adobe Digital Editions. För att läsa e-böcker på mobil eller surfplatta kan du ladda ner EBSCO Mobile App från Apple Store/Google Play Store.
Övrigt Användarkonto: För att kunna spara egna markeringar i texten måste man registrera ett eget användarkonto. Detta är gratis för bibliotekets användare.

Begränsat antal användare: Vissa böcker kan bara läsas av 1-3 användare samtidigt. Antalet samtida användare listas på informationssidan för varje bok.

ProQuest

Kopiering/Utskrift Enskilda kapitel får kopieras och skrivas ut. På informationssidan för varje bok står det vilka villkor som gäller för just den boken.
Nedladdning Böcker kan laddas ned i sin helhet och läsas offline under en begränsad tid. På informationssidan för varje bok står det vilka villkor som gäller för just den boken. För att kunna läsa böcker på en dator (PC, Mac, Linux) krävs programmet Adobe Digital Editions.

Begränsat antal användare: Vissa böcker kan bara läsas av 1-3 användare samtidigt. Antalet samtida användare listas på informationssidan för varje bok.
Övrigt Användarkonto: För att kunna spara egna markeringar i texten måste man registrera ett eget användarkonto. Detta är gratis för bibliotekets användare.
   

SpringerLink

Kopiering/Utskrift Enskilda kapitel får kopieras och skrivas ut.
Nedladdning Böcker kan laddas ned i sin helhet i pdf- eller ePub-format, eller kapitelvis i pdf-format. Enskilda kapitel går även att läsa online.
Övrigt Tryckta böcker: Som studerade eller anställd vid LTU kan man köpa ett tryckt exemplar av de e-böcker som universitetsbiblioteket äger för €24.99.
 

Taylor & Francis

Kopiering/Utskrift Utskrift och kopiering tillåtet för personligt bruk.
Nedladdning Böcker kan laddas ned i sin helhet eller kapitelvis i PDF-format.
Övrigt

E-böcker större än 200 MB går oftast inte att läsa online utan måste laddas ner. 
 

Open Access (fritt tillgängliga e-böcker)