Hoppa till innehållet
Referera

New RefWorks

New RefWorks är ett webbaserat program som hjälper dig att skriva referenser och att skapa källhänvisningar och referenslista direkt i din text. New RefWorks är tillgängligt för all personal inom Region Norrbotten.

Med New RefWorks kan du:
 

 • Samla och ordna dina referenser 
 • Importera referenser från olika databaser 
 • Infoga källhänvisningar och referenslista till din text

New RefWorks har ersatt Legacy RefWorks. Om du fortfarande använder Legacy RefWorks behöver du byta till New RefWorks, men läs igenom informationen längst ner på sidan innan du byter. Än så länge går det att använda den äldre versionen, men observera att den inte längre uppdateras.

Innan du installerar New RefWorks: 

 • Använd senaste versionen av Java
 • Tillåt pop-ups
 • Två New RefWorks-konton till samma textdokument fungerar bara i Google Docs
 • Använd inte funktionen Spåra ändringar i Word när du skapar en referenslista

Logga in /Skapa konto 

Lär dig använda New RefWorks

Installera plugins

För att använda New RefWorks i exempelvis Microsoft Word eller Google Docs behöver du installera plugins. Det finns olika att välja mellan:

 • Save to RefWorks är ett bokmärke som du kan installera i webbläsarens favoritfält (bokmärken). När du surfar på en webbplats som har referenser som du vill lägga till i ditt RefWorks-konto klickar du på bokmärket för att spara referenser och fullständiga texter. Save to RefWorks ska fungera i alla moderna webbläsare.
 • Write-N-Cite är en plugin som gör att du kan köra en förenklad version av RefWorks inne i Microsoft Word.
 • RefWorks Citation Manager (RCM) är en nyare och modernare version av Write-N-Cite
 • RefWorks for Google Docs är en plugin som gör att du kan använda en förenklad version av RefWorks inne i Google Docs. 

Observera att du inte kan använda Write-N-Cite samtidigt som RefWorks Citation Manager till samma dokument. Läs mer om New RefWorks plugins via länkarna nedan. Du kan beställa Write-N-Cite till din regiondator genom Region Norrbottens intranät. Sök på ”RefWorks” i sökrutan, så hittar du information om hur du går till väga.

Legacy RefWorks

Även om du har ett konto i Legacy RefWorks måste du skapa ett nytt konto när du går över till New RefWorks. Observera att du inte kan byta konto om du vill fortsätta arbeta i ett pågående dokument där du använder Legacy RefWorks och Write-n-Cite i Word. Skriv därför färdigt hela dokumentet innan du byter till New RefWorks. 

Innan du går över från Legacy RefWorks till New RefWorks behöver du avinstallera Write-N-Cite i Word, och det gör du under Infoga och Tillägg. Därefter kan du installera om Write-N-Cite från ditt nya konto i New RefWorks. Det går också bra att importera dina sparade referenser från Legacy RefWorks till New RefWorks, se länk nedan. 

Kontakt