Hoppa till innehållet
Open access logo

Open Access

Här hittar du information om frågor som rör Open Access-publicering och vilka krav som gäller hos olika forskningsfinansiärer.

Open Access innebär att forskningsresultat publiceras fritt tillgängligt på internet utan kostnad för alla som vill läsa, citera eller ladda ner artiklarna. Några av fördelarna med att publicera Open Access är att publikationernas synlighet ökar, vilket ger större genomslagskraft och fler citeringar. Det finns olika modeller för att publicera Open Access:

  • Gold: Innebär att artikeln publiceras öppet tillgängligt på internet, men publiceringsavgifter, APC, kan förekomma.
  • Green: Betyder att artikeln publiceras i en traditionell prenumerationsbaserad tidskrift som tillåter författaren att registrera en fulltextkopia av artikeln i en publikationsdatabas. Detta kallas också för parallellpublicering.
  • Hybrid: Är en variant av Gold Open Acces och innebär att artikeln publiceras i en traditionell prenumerationsbaserad tidskrift som också tar ut en publiceringsavgift, APC, för att publicera den vetenskapliga artikeln fritt tillgängligt på internet, medan övriga artiklar i tidskriften fortfarande kräver prenumeration för åtkomst.