Hoppa till innehållet
Foto: Linnéa Bergenudd

Parallellpublicering

Vad innebär parallellpublicering? Här kan du som forskare läsa mer om olika artikelversioner, embargo och vad du ska tänka på inför parallellpublicering.

Parallellpublicering, eller grön Open Access-publicering, innebär att en kopia av en artikel som är publicerad i en vetenskaplig tidskrift också kan publiceras i institutionella arkiv och publikationsdatabaser. När du som forskare ska parallellpublicera din forskning behöver du kontrollera vilka villkor som gäller, eftersom vetenskapliga tidskrifter kan ha olika policyer för parallellpublicering. I databasen Sherpa Romeo kan du läsa mer om vad som gäller för olika tidskrifter, men kontrollera också att uppgifterna stämmer med förlagets hemsida.

Artikelversioner

I Sherpa Romeo finns följande artikelversioner:

Preprint: Artikeln före den har blivit refereegranskad och accepterad för publicering.

Postprint: Artikeln efter den har blivit refereegranskad och accepterad för publicering. Artikelversionen innehåller de ändringar som gjorts efter refereegranskningen men saknar tidskriftens paginering, logotyp, layout med mera.

Utgivarens version/PDF: Artikeln finns som PDF med tidskriftens paginering, logotyp, layout med mera.

Embargo

En del utgivare använder sig av embargotider, och det innebär att en artikel kan parallellpubliceras först efter en viss tid. Vanligtvis gäller det artikelversionen postprint. I Sherpa Romeo finns viss information om embargotider.

Svårigheter med parallellpublicering

Om en tidskrift inte tillåter parallellpublicering, eller om det inte finns någon information om tidskriftens policy, kan du kontakta förlaget. Du kan också göra ett tillägg till publiceringsavtalet mellan dig och utgivaren innan publiceringen av din artikel i tidskriften, som specificerar vilka rättigheter du behåller.  

Att tänka på

  • Du bör inte publicera en preprint-version i, till exempel, ett öppet institutionellt digitalt arkiv innan du lämnar in den till ett förlag. Vissa förlag uppfattar nämligen detta som publicering och kommer därför inte att acceptera din artikel.

  • Innan du publicerar din forskning i en tidskrift, kontrollera alltid vad som står i ditt avtal. Det kan finnas specifika villkor som inte nämns i exempelvis Sherpa Romeo. 

Open Access-tidskrifter

När du publicerar din forskning i en Open Access- tidskrift är den fritt tillgänglig för alla redan från början. Via länken nedan kan du läsa mer om Open Access.