50 år av utbildning

Foto: Petra Älvstrand
50 år av utbildning

Den 1 september för 50 år sedan tog Luleå tekniska universitet emot sina första studenter i Luleå. Sedan dess har fler än 50 000 civilingenjörer, lärare, sjuksköterskor, ekonomer, samhällsvetare och andra viktiga yrkesgrupper tagit examen hos oss. Studenter har lockats hit från hela världen tack vare vårt internationella samarbete, vinterklimatet i norr och gemenskapen i studentlivet.

Första teknologerna
Den första tiden

1 september 1971 slår portarna till Sveriges nordligaste tekniska högskola upp.

Lina Almqvist
"Här har jag fått vänner för livet"

Lina Almqvist kommer från Borlänge och läser civilekonomprogrammet.

Hans Petrini
Vår första student

Hans Petrini började sitt arbetsliv som rörmokare vid LKAB i Malmberget redan vid 15 års ålder. Efter några år började studielusten att infinna sig efter studentexamen kom Hans att tillhöra den första elevkullen vid Luleå tekniska högskola 1971. Han tog sin civilingenjörsexamen från maskinteknisk linje 1975.

David Marklund Lundin 2
”Det är roligt, intensivt och himla kul”

David Marklund Lundin bor i Luleå och läser distansutbildningen till arbetsterapeut.

Sofia-Hambreus
Student nummer 1000

När Högskolan i Luleå firade 15 år som lärosäte tog den 1000:e studenten Sofia Kleve, då Hambreus, sin examen.

Flyttar upp för snö och jobb

Hicham Baammi går den uppdragsutbildning som Luleå tekniska universitet tagit fram ihop med Northvolt och Arbetsförmedlingen.

Gröna omställningen
Den gröna omställningen

Luleå tekniska universitet har under åren spelat en viktig roll för kompetensförsörjningen i hela landet. Framöver investeras mångmiljardbelopp i norra Sverige för ett fossilfritt samhälle. Tillsammans med våra forskare och studenter har vi därför unika möjligheter att positionera oss som ett av Europas och Sveriges starkaste lärosäten när det kommer till utbildning som bidrar till den gröna omställningen.