Hoppa till innehållet

Den första tiden - 50 år sedan...

Publicerad: 19 januari 2021

1 september 1971 slår portarna till Sveriges nordligaste tekniska högskola upp. Över Regnbågsallén marscherar Högskolan i Luleås första 50 studenter in. De ska läsa den enda utbildningen vid Högskolan i Luleå, en civilingenjörsutbildning i maskinteknik.

Civilingenjörsutbildningen i maskinteknik huserade tillsammans med SYDUT-kurserna i de tre flyglarna mot Tekniktoget på Porsön. Det är Rune Andersson, som året innan högskolans etablering jobbat som huvudsekreterare i Organisationskommittén för högre utbildning i övre Norrland (NoTH), som blir Högskolan i Luleås första anställde. Han verkar som förvaltningschef under högskolans första tre år.

Det är vid det här laget obligatoriskt för studenterna att tillhöra en studentkår. Teknologkåren, som även den bildas under 1971, blir Högskolan i Luleås första studentkår. De höll till inne i Luleå, i lokaler vid stadsbiblioteket och stadshotellet, som ordnades av Luleå kommun. Bland de 50 första studenterna finns en kvinna, Ulla Skalin. Hon blir kvar på högskolan i flera år efter sin civilingenjörsexamen 1975.

Redan året efter, 1972, startar högskolans andra utbildning: geoteknologilinjen. Högskolan i Luleå bygger upp tre specialiseringar inom utbildningen och samtidigt avvecklas gruv- och mineraltekniska utbildningen inom bergvetenskapliga linjen vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Detta leder till att Högskolan i Luleå får professurer i bergteknik, ekonomisk geologi och mineralteknik.