Hoppa till innehållet
Foto: Tommy Björklund
Jan Sandström, professor i komposition vid Luleå tekniska universitet Foto: Tommy Björklund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Har specialskrivit verk till Jubileumskonserten

Publicerad: 18 oktober 2021

Jan Sandström, kompositör och professor i komposition vid Luleå tekniska universitet, har specialskrivit ett verk till Luleå tekniska universitets 50- årsjubileum. Den 11 november sker uruppförandet inför publik på Kulturens hus i Luleå.

Jan Sandström föddes i Vilhelmina 1954 och flyttade som åttaåring till Stockholm. Efter gymnasiet studerade Sandström först vid Musikhögskolan i Piteå, och sedan på kompositionslinjen vid Kgl. Musikhögskolan i Stockholm. 1982 återvände han som lärare till Musikhögskolan i Piteå, och utnämndes där 1989 till professor i komposition.

Sandström har komponerat musik för många olika ensembler, men är nog mest känd för sin körmusik, operor och instrumentalkonserter. Trombonekonsert No1, den s.k. Motorcykelkonserten, har sedan premiären 1989 framförts vid mer än 700 tillfällen världen runt och sägs vara Sveriges mest spelade verk utomlands. Internationellt känd och mycket sjungen över hela världen är också körstycket Det är en ros utsprungen. Intresset för musikdramatik utvecklades redan under slutet av åttiotalet med radioteatern Strändernas svall, TV-baletten En herrgårdssägen och operan Bombi Bitt och Nick Carter, beställd av NorrlandsOperan. För GöteborgsOperan har Sandström därefter komponerat två operor; Macbeth och K. Beskrivning av en kamp. Både operorna fick stor uppmärksamhet och den senare recenserades efter premiären av Dagens Nyheter som ”något av det starkaste som hänt svensk operakonst på mycket länge”. 2006 komponerade Sandström sin fjärde opera, Bellmanoperan God Natt Madame, och efter operan Elisa har Sandström komponerat Fair Opera för Umeå kulturhuvudstad i Europa 2014, samt Rokokomaskineriet 2016 till Drottningholmsoperans 250-årsjubiléum. Till staden Cáceres ansökan till Europeisk kulturhuvudstad beställdes 2009 av Sandström dubbelkonserten Ecos de Eternidad.

Sandström har under åren kommit att bli en eftersökt beställningstonsättare och fick 2006 det ärofyllda uppdraget att komponera en kantat till kungens 60-årsdag. Till firandet av Carl von Linnés 300-årsdag 2007 skrev Sandström en kantat beställd av Uppsala Universitet, och till Norges 200-årsfirande av grundlagen beställdes 2014 ett orkesterverk av Sandström. 2002 erhöll Sandström medaljen Litteris et Artibus ur konungens hand och året därefter invaldes han som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

2017 fick Sandström en Guldbagge för årets bästa filmmusik till filmen Sophelikoptern och 2018 utnämndes han till hedersdoktor vid Umeå universitet.