Hoppa till innehållet

Klimatförändringar hotar kulturminnen på Antarktis

18 mar. 2021, 12:00 - 13:00
ltu.se/vhlive
Svenska
Gratis
Publicerad: 10 mars 2021

Lämningarna efter den första svenska Antarktis-expeditionen 1901–1903, med Otto Nordenskjöld i spetsen, hotas att förstöras av de snabba klimatförändringarna. Hur ser förutsättningarna ut för att bevara kulturminnen på Antarktis? Och vilken roll har kulturminnen på just Antarktis?

Luleå tekniska universitet har låtit göra en film där Dag Avango, professor i historia vid Luleå tekniska universitet, och Kati Lindström, forskare vid Kungliga Tekniska högskolan, intervjuas om den svensk-argentinska expedition som gjordes för precis ett år sedan. Filmen innehåller forskarnas egna nytagna filmsekvenser från denna fascinerande kontinent.

Frågor till forskarna kan ställas direkt i chatten efter filmen.

Klimatförändringarna går mycket snabbare vid polerna, och när Antarktis inlandsis smälter och permafrosten tinar hotas byggnader och andra lämningar att spolas ut i havet. I denna film får vi veta mer om Nordenskjöld-expeditionen, varför det är viktigt att bevara dessa kulturminnen samt ta del av resultaten från den svenska expeditionen, CHAQ 2020. En rapport som tagits fram på uppdrag av Riksantikvarieämbetet, och som skrivits av forskare från Luleå tekniska universitet, Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska högskolan och Argentinska Antarktisinstitutet, publiceras öppet inom kort för alla att ta del av. 

För att ställa frågor till forskarna – gå in via ltu.se/vhlive och använd chatten längst ner på sidan.