Hoppa till innehållet

Minnesvärd jubileumskonsert med stjärnglans

Publicerad: 15 november 2021

100 musiker hade tagit plats på scenen och en välfylld konsertsal inväntade Luleå tekniska universitets festkonsert med anledning av universitetets 50-årsjubileum. Rektor Birgitta Bergvall Kåreborn hälsade stolt publiken välkommen till jubileumskonserten – och önskade alla en musikalisk kväll med fina minnen, upplevelser och gemenskap.

– Det är fantastiskt att se medarbetare, studenter, vänner till universitetet och allmänheten samlade här i kväll. Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla er som varit med och gjort denna konsert möjlig, sade Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

"Herregud vad vi har längtat efter den här dagen"

Kvällens konferencier Carina Henriksson, glesbygdsdivan, gjorde publiken uppmärksam på att det inte är till alla 50-års jubilarer som man kan säga. ”Herre Gud, vad vi har längtat efter den här dagen”. Men det tyckte hon att publiken och medverkande verkligen kunde göra denna kväll.

– Vi kommer nu att umgås tillsammans; scenkonstnärer, upphovspersoner och publik under cirka 70 minuter. Ni kommer att få vara med om världspremiärer, uruppföranden och om scentekniska och musikaliska innovationer. Vi har en fantastisk timme att se fram emot tillsammans, sade hon.

Och både Carina Henriksson och rektor hade rätt. För många blev det en fantastisk kväll med många fina musikaliska minnen. Det här var en konsert man pratade om dagen efter.

Medverkande på scenen var studenter, alumni och lärare

Medverkande i jubileumskonserten denna kväll var en blandning av studenter, "nybakade och flygfärdiga, hemvändande alumni och lärare". Varje år utexamineras från Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet: ett 60-tal studenter på grundnivå och ett 20-tal studenter på avancerad nivå.

– I denna vår jubileumskonsert medverkar 58 studenter, 23 alumni, 11 lärare och 3 doktorander. Jag skulle också vilja skryta över att Luleå tekniska universitet och Musikhögskolan i Piteå har tre herrar invalda i Kungliga Musikaliska Akademien. Nämligen professorerna Jan Sandström, Erik Westberg och Petter Sundkvist. Ni hör ju vilken rikedom detta län har, sade Carina Henriksson.

Ett körverk som talde med publiken

Ett stycke med värme och humor där kören talade direkt till (och med) publiken var Vuojnha Biegga (Johan Märak1928-2019, Jan Sandström (f.1954), som bygger på en jojk av Johan Märak, samisk kyrkoherde och verksam i Jokkmokk. Texten är skriven på nordsamiska. I kompositionen hörs cermonitrumman, renskötarens rop till hunden, snöripans lockrop och älgarnas parningsläten, mycket skickligt framfört av Musikhögskolans kammarkör och Erik Westbergs vokalensemble, under ledning av Erik Westberg, professor i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet.

Publik och musiker gratulerade LTU 50 år

Inför konsertens sista nummer uppmanades publiken att ge ett fyrfaldigt leverne, som publiken gärna stämde in i. Därefter fick, internationella mezzosopranden Katarina Giotas och klarinettist Robert Ek ta plats på podiet. Nu var det dax att tillsammans med Musikhögskolans symfoniorkester,  Erik Westbergs Vokalensemble och Musikhögskolans kammarkör, under ledning av dirigent Petter Sundkvist, professor i musikalisk gestaltning framföra kompositören Jan Sandströms, för jubileet, specialskrivna verk, Barn av Paradis, med text av Linnea Axelsson:

                     Du är min andra åra, du är
                     min goda vän
                     jag ser dig stilla lysa:
                     och lämnar dig igen

                     Du går en stund
                     längs stranden
                     och letar spår i sanden:
                     du måste längta hem

 

Jan Sandström (f. 1954)/Linnea Axelsson (f. 1980) – Barn av Paradis (2021) Uruppförande                 

Produktionsledare för jubileumskonserten var Roger Norén, konserthuschef Studio Acusticum.