Hoppa till innehållet
19:00 30 sep
Demokratipanel 30/9-21
Josefin Rönnbäck, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet, Lena Berggren, forskare inom fascism och radikalnationalism vid Umeå universitet och Karin Kvist Geverts, föreståndare för Svenska institutet för Förintelseforskning. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vår demokrati – ingen självklarhet

30 sep. 2021, 19:00 - 20:00
Luleå, Vetenskapens hus
Svenska
Gratis
Publicerad: 16 september 2021

I år är det 100 år sedan som de första valen med allmän och lika rösträtt genomfördes i Sverige. Men kan vi ta demokratin för given i vårt land? Under ett panelsamtal som ges både på plats i Vetenskapens hus (första på LÄNGE!) och digitalt diskuterar vi vad demokrati är, vad som krävs för att bevara den och vad som händer när den omkullkastas. Deltagare i panelen är Josefin Rönnbäck, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet, och Lena Berggren, forskare inom fascism och radikalnationalism vid Umeå universitet. Moderator är Karin Kvist Geverts, föreståndare för Svenska institutet för Förintelseforskning och tidigare projektledare för demokrati100.se på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Även om vi i Sverige lever i en demokrati är det viktigt att inte se den som ett permanent tillstånd som vi kan ta för given utan som en ständigt pågående process. Demokratin är något vi måste jobba på för att bevara. Det är medborgarna som skapar demokratin och det kräver delaktighet. Det kan vara svårt att upptäcka när en demokrati håller på att falla sönder eftersom det sällan sker genom stora statskupper, utan genom små förflyttningar som ändringar av lagar och mindre inskränkningar i de demokratiska processerna.

Utifrån detta perspektiv kommer Josefin Rönnbäck att berätta om kampen för medborgerliga rättigheter och belysa viktiga demokratiska genombrott som skedde för hundra år sedan, men var de för alla eller för en del? Vad är det vi firar och vad är det vi inte firar? Josefin kommer att förklara varför hon anser att det är viktigt att dessa landvinningar varken förstoras/överdrivs eller förminskas/förringas. Lena Berggren talar om utmaningarna mot demokratin från radikalnationalism och högerpopulism och vilka lärdomar vi kan dra av historien för att förstå dagens politiska klimat.

Det finns fika att köpa om du väljer att ta del av samtalet på plats. Välkommen!