Hoppa till innehållet

De första lärarna

Publicerad: 19 februari 2021

När Högskolan i Luleå startade 1971 var det några få lärare med från starten: Torbjörn Hedberg, Ulrik Sundbäck, Torvald Henja och Bengt Klefsjö. De var nyinflyttade utan så många Luleåkontakter men högskolan skulle komma att bli deras familj.

– Jag kom till Luleå, tack vare Klas Tennberg som var knuten till Organisationskommittén för högre teknisk utbildning och forskning i övre Norrland (NoTH). Klas arbetade vid Universitetet i Umeå och frågade mig vid ett tillfälle om jag inte kunde tänka mig att flytta till Luleå nu när man skulle starta en högskola där, säger Bengt Klefsjö, som vid högskolans start var universitetsadjunkt i matematik.

Stämningen mellan de anställda och studenterna på högskolan var väldigt bra och många kände att de var som en stor familj. Lärarna var nyinflyttade till Luleå och kände inte så många. De fick därför hjälpa varandra på olika sätt med olika saker och problem. Inger Ström i växeln hade koll på alla, både personal och studenter, och kunde lämna meddelanden till studenterna från deras föräldrar om tågbiljetter som skulle bokas.

– Våra fruar kunde ringa till Inger och be henne meddela att vi skulle handla två liter mjölk och ett kilo potatis innan vi kom hem, berättar Bengt Klefsjö.

Lärargruppen arbetade mycket nära varandra. De var alla intresserade av undervisning och kände ett mycket stort ansvar att se till att högskolan utvecklades på ett positivt sätt. Undervisningen var nytänkande och bröt mot gamla arbetssätt och kursinnehåll i jämförelse med den traditionella akademiska undervisningen på de redan etablerade högskolorna och universiteten. Föreläsningar skedde inte framför passivt lyssnande studenter utan i mindre klasser om 25 studenter där de varvade genomgångar och räknade. Denna klassrumsundervisning blir en del av högskolans varumärke en bra tid framöver.

– Självklart var det spännande att få vara med om att starta en ny högskola. Vi ville skapa något annorlunda och lyckades bra med det, berättar Bengt Klefsjö.

Det var inte bara lärarna vid högskolan som tyckte uppbyggnaden var spännande. Det gjorde även politikerna och andra som varit med och drivit på utvecklingen. Tillsammans med landstingsrådet Inge Hammarsten, kommunalrådet Nisse Malmgren och skolchefen Karl Gustafsson och andra hölls gemensamma fester och Nisse Malmgren sa en gång att ”I kväll har det ju varit jättekul, en sådan här fest ska vi ha varje år så länge högskolan finns”. Men det var då ingen som visste hur stor Högskolan i Luleå skulle komma att bli.