Hoppa till innehållet

Luleå tekniska universitet firar demokratin

Publicerad: 26 januari 2021

Den 26 januari för 100 år sedan gjorde Sverige en stor och omvälvande grundlagsförändring. Kvinnor i Sverige fick rösträtt i direktval till riksdagen på samma villkor som män. Det viktiga steget vill vi uppmärksamma på Luleå tekniska universitet

26 januari för 100 år sedan är ett viktigt genombrott för demokratin. Därför flaggar Luleå tekniska universitet på samtliga campusorter. Det var första gången kvinnor i Sverige fick rösta till riksdagen och första gången som kvinnor valdes in till riksdagen.

Frågor om demokrati och människors lika värde och rättigheter är viktiga frågor för Luleå tekniska universitet. De genomsyrar universitetets vision och är viktiga för all utbildning och forskning.

– Men demokrati är inte ett tillstånd, det är en process, det har det amerikanska valet med sitt efterspel visat. Så vi får aldrig slå oss till ro och tro att vi är klara, att vi inte längre behöver kämpa och försvara våra demokratiska samhällen, säger Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Den 27 januari, på 100 års dagen av kvinnlig rösträtt i Sverige, är också den officiella inledningen till Luleå tekniska universitets 50-årsjubileum som firas under hela året.

Välkomna att se universitetets film, Ett viktigt genombrott för demokratin från nya universitetsbiblioteket på Luleå tekniska universitet. Med den filmen hälsar vi er även välkomna att fira Luleå tekniska universitets 50-årsjubileum med oss hela året.

Medverkande i den ca 16 minuter långa filmen från Luleå tekniska universitet:

  • Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet
  • Pär Weihed, professor och prorektor vid Luleå tekniska universitet
  • Josefin Rönnbäck, lektor i historia vid Luleå tekniska universitet