100 miljoner kronor till ny forskarsatsning

Publicerad: 27 oktober 2016

Tre stora aktörer satsar tillsammans med Luleå tekniska universitet totalt 100 miljoner kronor på att stärka nyrekryteringen av unga forskarstuderande och forskare till universitetet.
– Det här är en av de största satsningarna på Luleå tekniska universitet någonsin, säger rektor Johan Sterte.

Det är Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Länsstyrelsen i Norrbotten, Kempestiftelserna och Luleå tekniska universitet som samverkar för att stärka forskningsutvecklingen genom nyrekrytering av unga talanger. Satsningen sker över en femårsperiod.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse bidrar med 50 miljoner kronor. Stiftelsens satsning fokuseras främst på kompetensuppbyggnad inom rymdvetenskap, men även angränsande forskningsområden inom fysik.

– Vi hoppas att Stiftelsens bidrag till rekrytering av unga, kreativa människor inom grundvetenskapliga discipliner ska fungera som ett bra komplement till universitetets dokumenterade förmåga att bedriva tillämpad, industrinära forskning, säger Göran Sandberg, Stiftelsens verkställande ledamot.

Han tillägger:

– Det här är en strategisk satsning för att stödja Luleå tekniska universitet. Vi tror på ung kreativitet och på unga forskare och hoppas kunna stärka den grundläggande forskningen vid Luleå tekniska universitet.

"Av mycket stort värde"

Luleå tekniska universitets rektor Johan Sterte säger att kraftsamlingen är av mycket stort värde för universitetet, som också går in med egna ekonomiska medel i den gemensamma forskarsatsningen.

– Detta är en kraftfull förstärkning för oss och ett stort steg framåt för vår satsning på grundläggande forskning inom rymd, fysik och datavetenskap.

Kraftsamlingen vid Luleå tekniska universitet fokuserar på följande områden:

• Nanosatelliter för utforskning av asteroider och kometer
  • Exoplanetforskning
  • Nanomaterial för energi
  • Materialvetenskap på atom- och molekylärnivå
  • Datavetenskap

– Vi har redan lyckats rekrytera internationellt erkända forskare och nu får vi ytterligare en kick framåt för att kunna komma riktigt långt inom dessa områden, säger Johan Sterte.

Forskargruppen i rymdtekniska system, ledd av professor Reza Emami, kommer att använda medlen till ett nytt forskningsfält inom rymdteknologi, Asteroid Engineering.

Manipulera asteroider

– Det handlar om studier av system och uppdrag som är designade och utvecklade för att nå fram till och manipulera asteroider. Dels för vetenskapligt utforskande, men också för utvinning och nyttjande av asteroidernas resurser, förklarar Reza Emami.

Forskargruppen i kommunikations- och beräkningssystem, som leds av professor Valeriy Vyatkin, ges en möjlighet att fortsätta utveckla sin forskning inom datavetenskap och artificiell intelligens och vad de kallar ”växande programvara”, Growing Cyber-Physical Systems.

– För oss innebär det att vi kan utforska några av våra intressanta idéer. Det är ett logiskt steg att anställa fler doktorander och därmed kunna säkerställa kontinuiteten i vår forskning, säger Valeriy Vyatkin.

Kempestiftelserna stödjer sedan tidigare de ovan nämnda forskningsområdena. Kempestiftelserna ordförande Carl Kempe välkomnar kraftsamlingen och har ställt sig positiv till att pröva anslagsansökningar från nyrekryterade forskare.

– Vi har med tillfredsställelse kunnat konstatera att Luleå tekniska universitet lyckas rekrytera internationellt välmeriterade forskare, och eftersom detta stärker den region Kempestiftelsernas donator ville främja, så är det naturligt för oss att fortsätta stödja sådana rekryteringar, säger Carl Kempe.

Länsstyrelsen i Norrbotten bidrar med fem miljoner kronor i den gemensamma satsningen.

– Det här är viktigt för rymdindustrin, viktigt för Norrbotten och även viktigt för Sverige, säger landshövding Sven-Erik Österberg och tillägger:

– Luleå tekniska universitet är en motor för Norrbotten.

100 miljoner till forskarsatsning på Luleå tekniska universitet

I media: