Hoppa till innehållet
Benny Anderssons invigning av LTU orgeln
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Benny Anderssons invigning av LTU:s orgel

Publicerad: 21 oktober 2012

Så var det dags för Luleå tekniska universitets hedersdoktor Benny Andersson att uruppföra sitt specialskrivna verk En skrift i snön – en rapsodi för orgel, blandad kör, flöjt, flygel och fioler. Till publikens jubel inleder Benny Andersson sitt nummer med klassikern Dancing Queen tillsammans med Gunnar Idenstam på orgeln.

Bygget av orgeln påbörjades i augusti 2006 av den ledande europeiska firman Orgelbauwerkstatt Woehl, Tyskland, under ledning av Gerald Woehl. Projektledare från Luleå tekniska universitet är professor Hans-Ola Ericsson.  Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet är 10 meter bred och 9,5 meter hög.

–Det är det första instrumentet som jag har varit inuti, det är fantastiskt att man kan få ihop en så stor pjäs. Med 9000 pipor som intonerats individuellt blir resultatet massor av fina klanger. Men det absolut roligaste för en sådan som jag är när allt är på så det vrålar ut i 150 decibel, säger Benny Andersson

En orgel för framtiden

Orgeln kommer i framtiden kunna spelas från var som helst i världen via internet och så nå en global publik på biografer, konserthus eller folks hemmabio såväl nationellt som internationellt.

– En orgel i ett profant rum är ovanligt och att kunna nå den digitalt är fantastiskt. Men det är minst lika fantastiskt att orgeln finns i detta fina hus intill Musikskolan vid Luleå tekniska universitet. Det doftar framtid för mig. Det är inte så mycket orgelmusik i dagens popmusik men i framtiden, när denna orgel kommer finnas tillgänglig digitalt, så finns all möjlighet att sådana som Max Martin kommer få rätt på den, säger Benny Andersson.

Specialskrivet verk

Under söndagens konsert framför Benny Andersson för första gången sitt verk En skrift i snön med text av Kristina Lugn. Verket är specialkomponerat för den nya jätteorgeln vid Luleå tekniska universitet.

–Det är en tolv och en halv minut lång rapsodi med ganska lågmäld inledning och som slutar med att kören sjunger Kristina Lugns text En skrift i snön. Jag spelar flygel, Gunnar Idenstam spelar på orgeln och med oss är mina kompisar från Orsa spelmän och Piteås kammarkör. Just kören är jag väldigt imponerad av, de har en underbart varm klang trots att de är så unga.

Forskning och utveckling

Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet är en plattform som är skapad för vidareutveckling. Invigningen i detta fallet är inte slutpunkten utan det är nu det börjar.

–Luleå tekniska universitet är ett levande universitet och detta är ett naturligt led i vår utveckling och forskning. Framtidens generationer kommer få möta en annan orgel än idag, säger Hans-Ola Ericsson professor vid Luleå tekniska universitet.

Orgeln har 9 000 pipor fördelade på 140 stämmor (vartill kommer 13 effektregister). När det planerade övertonsverket är på plats kommer det totala antalet stämmor att vara 206.

–Det är en väldig pjäs som tar tid att lära känna, den är snabb i aktionen och den känns ganska lätt att spela på trots att jag egentligen inte är organist. Stockholm är tyvärr lite avsides men jag kommer gärna upp och spelar och om pratar med studenterna här på universitetet, säger Benny Andersson.

Bara fantasin sätter gränser

Under invigningsveckan har orgeln fått visa sina många ansikten. Klassisk och romantisk musik kan förenas med jazz, pop och rock och under sitt första möte med orgeln kände Benny Andersson på möjligheterna.

–Jag spelade lite på Wedding från Hep Stars-tiden och Cirkus finemang med BAO. Det är det fina med att den är i ett profant rum, man kan göra vad man vill och enbart fantasin sätter gränser. Den är också så distinkt så man kan spela rock’n’ roll och det gillar jag, säger Benny Andersson.

Taggar