Hoppa till innehållet
helene hellmark knutsson
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Bra att samverkan lyfts fram”

Publicerad: 29 november 2016

Ökade basanslag till universitet och högskolor och ändrade principer för resursfördelning. Det är två av nyheterna i regeringens forskningspolitiska proposition.
– Det är bra att man efter alla år av diskussion lyfter fram samverkan som en grund för fördelning av forskningsanslag, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, presenterade i måndags regeringens forskningspolitiska proposition, ”Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft”.

Universitetens och högskolornas basanslag höjs med 1,3 miljarder kronor till år 2020.

– Regeringens syfte med höjningen är inte att öka antalet forskare utan att öka kvaliteten på forskningen, sa Helene Hellmark Knutsson när hon presenterade forskningspropositionen.

Hon tillade att ”med de höjda basanslaget kommer höjda förväntningar”

– Genom att öka basanslagen förväntar sig regeringen samtidigt att lärosätena ska ta ett tydligare ansvar för att stärka samverkan med det omgivande samhället, förbättra karriärvägarna för unga forskare och öka forskningsanknytningen i den högre utbildningen.

Principer för resursfördelning

Regeringen föreslår också en förändring av principerna för resursfördelning. Från och med år 2018 får lärosätenas samverkan med det omgivande samhället samma vikt som publiceringar och citeringar samt externa medel.

Detta välkomnas av Luleå tekniska universitets rektor Johan Sterte.

– Det är bra att samverkan lyfts fram som en grund för fördelning av forskningsanslag, säger han.

Regeringen vill göra en förstärkning av strategiska innovationsområden, forskningsinstitut och test- och demonstrationsmiljöer, och föreslår också en rad insatser kopplade till olika samhällsutmaningar.

Vad gäller det sistnämnda lyfter Helene Hellmark Knutsson bland annat fram framtidens teknik för digitalisering, ökad kunskap om styrning av välfärdens processer, stärkt samverkan mellan skola och lärosäten och förstärkning av rymdforskning och rymdverksamhet.

Taggar