
Hållbar forskning prisas som spin-off företag
Jonas Hedlund, professor vid Luleå tekniska universitet och grundare av Zeomem och Christian Olsson, vd för Sustainalube, har utsetts till två av årets tolv mest samhällsbyggande entreprenörer och förärades med Åforsk entreprenörsstipendium på 200 000 kr vardera.
För precis ett år sedan, i mars 2016, kunde Jonas Hedlund och hans forskarteam på Luleå tekniska universitet, visa hur de nyligen tagit ett avgörande steg framåt i sin forskning.

På en arbetsbänk inne i kemitekniklabbet låg zeolitmembran uppradade i olika former och storlekar. Det var den nya cigarettliknande varianten som stod i fokus. Det tio cm långa cigarettröret hade en betydligt större membranyta än tidigare, var tillverkad med en ny patenterad metod och innebar ett avgörande kliv framåt i forskningen, mot målet – skarp användning i storskalig industri.
Zeolitmembranet är ett nanomaterial som är väldigt effektivt för separation av bland annat koldioxid från olika gasmixar. Den potentiella marknaden bedöms som enorm då i princip alla branscher inom kemisk och petrokemisk industri och naturgasrening lägger stora resurser på just gasseparation.
20 års forskning bakom företaget
Jonas Hedlund startade ZeoMem Sweden AB, ett spin-off företag, 2015, efter 20 års forskning om zeolitmembran vid Luleå tekniska universitet. Nu har företaget utsetts till en av framtidens samhällsbyggande entreprenörer i Sverige av stiftelsen ÅForsk tillsammans med Swedish Incubators & Science Parks. De prisbelönta företagen ska med sina lösningar, tjänster och produkter bidra till utvecklingen av samhället inom flera områden och branscher.
– Vi är glada att vi fått ett erkännande av vår verksamhet, det kommer att ge oss ännu bättre fart framåt, säger Jonas Hedlund, vd Zeomem Sweden.

Det andra i sammanhanget prisbelönta företaget, Sustinalube ligger nu på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista över företag som väntas bli morgondagens stjärnor och mest lovande teknikbolag. Även Sustainalube grundades för två år sedan, 2015 av tre professorer Yijun Shi, Roland Larsson och Mattias Grahn från Luleå tekniska universitet, som efter fem år av forskning utvecklat en helt ny oljefri teknologi för smörjmedel.
Smörjmedlet används bland annat för sågkedjor i skogsmaskiner såväl som smörjfett, ett miljövänligare smörjmedel än traditionella biosmörjmedel.

I samband med en pressträff på universitetet för ett par år sedan, när smörjmedlet för första gången visades för media, höll forskaren Yijun Shi upp en flaska med det nya revolutionerande smörjmedlet för skogsmaskiner, ett smörjmedel som till och med kunde drickas. Receptet var hemligt och många var så klart nyfikna.
Sustainalube har utvecklat oljefria smörjmedel som görs på restprodukter från industrin. Skogs- och gruvindustrin ser potentialen i smörjmedlet eftersom det varken är brandfarligt eller dåligt för miljön. Idag används det bland annat till sågkedjor i skogsmaskiner.
– Vi är otroligt tacksamma och glada över detta fantastiska pris. Denna utmärkelse motiverar oss att fortsätta utveckla produkten och sträva mot en mer hållbar värld, säger Christian Olsson, vd Sustainalube.
Båda bolagen är sedan 2015 med i inkubatorn Arctic Business Incubator (ABI).