Hoppa till innehållet
Hana Z.jpg
Hana Zrida är doktorand vid Luleå tekniska universitet där hon forskar inom materialteknik.

Hana forskar mitt i sommaren

Publicerad: 6 juli 2012

Semestertider till trots så pågår det verksamhet vid Luleå tekniska universitet. En av de som jobbar är doktoranden Hana Zrida från Tunisien. Hana forskar i materialteknik där hon arbetar med att ta fram kompositmaterial som ska användas i flygplan.

– Jag arbetar med NCF-kompositer, en artificiell komposit som är både lättare och billigare än tidigare kompositer. Med hjälp av experiment och analyser undersöker jag hur materialet klarar olika typer av påfrestningar.

Studier i Tunisien, Frankrike och Sverige

Hana Zrida började sina högre studier hemma i Sfax, Tunisien, där hon tog en examen i fysik. Som topprankad student kunde hon få ett Erasmus Mundus stipendium och börja på AMASE-programmet (Joint European Master Programme Advanced Materials Science and Engineering). Det är ett samarbete mellan fem universitet i Frankrike, Spanien, Tyskland och Sverige, där LTU ingår. Då franska är Hanas andraspråk valde hon Frankrike och eftersom hon även ville ha en civilingenjörsexamen på engelska valde hon Sverige och LTU.  Men det var inte bara möjligheten att studera på engelska som avgjorde till LTU:s fördel.

– Jag ville uppleva något annorlunda och Luleå var den plats som låg längst bort. Jag hade också hört att svenskar är vänliga och hjälpsamma vilket stämde bra.

Hana Zrida tog en fransk och en svensk civilingenjörsexamen i materialteknik 2011 och påbörjade därefter DocMASE, European Joint Doctoral Programme in Materials Science and Engineering. Återigen föll valet på LTU och även Frankrike, och nu är siktet inställt på dubbla doktorsexamen.

Det viktiga fikat

Hana Zrida trivs bra med arbetet och livet i Luleå, de ljusa sommarkvällarna är något hon uppskattar betydligt mer än den mörka och kalla vintern. Hon har ändå ett roligt vinterminne att berätta om:

– Jag provade pimpelfiske, något jag bara sett i tecknade serier. Det var kul även fast jag inte fick någon fisk.

På frågan om det var något med den svenska kulturen som överraskade Hana så räcker det med ett kort ord: fika.

– Även om det avbryter mitt arbete så uppskattar jag att sitta och prata med mina kolleger på fikarasterna.

Mellanöstern lockar

I framtiden ser Hana Zrida sig själv arbeta i Tunisien eller mellanöstern, exempelvis i Dubai. En engelskspråkig doktorsexamen skulle ge möjligheter till det senare. Hon vill fortsätta inom akademin, då med både forskning och utbildning, och hon ser fram emot att lära sig fler typer av material.

– Jag har användning för mina kunskaper även för andra material och om jag ska vara ärlig så finns det miljövänliga material som är mer intressanta än de jag jobbar med nu.