Hoppa till innehållet

Den 21 augusti välkomnade vi studenter från 30-talet länder till universitetet.

Internationella studenter välkomnades

Publicerad: 21 augusti 2023

På måndagsmorgonen samlades studenter från 30-talet länder när det var dags för välkomnandet av internationella studenter vid Luleå tekniska universitet

Hösten 2023 berikas universitetet med fler än 600 studenter från hela världen. På måndagsmorgonen var det dags officiellt välkomnande och aulan C305 fylldes till bredden av utbytesstudenter och Master studenter som var förväntansfulla inför en höst i norra Sverige.

De välkomnades av prorektor Pär Weihed som berättade om livet som internationell student vid universitetet och om årstiderna som kommer.

– Varmt välkommen till Luleå tekniska universitet. Jag är alltid nyfiken på var i världen ni kommer ifrån när vi samlas så här. […] Ni är nu på det nordligaste universitetet i Sverige och kom hit på sommartid. Självklart kommer ni fokusera på era studier, men jag hoppas att ni också kommer att lära er om svensk kultur och att ni njuter av årstiderna. […]  Jag hoppas att ni kommer att trivas och jag vet att ni kommer att träffa vänner för livet här. Varmt välkommen till LTU!

Därefter följde presentation av STUK, biblioteket, kårerna och ESN, Erasmus student network som berättade om alla aktiviteter som anordnas för att ta hand om våra internationella studenter så bra som möjligt.

En förväntansfull student var Nicolas Scheidler från Frankrike som kommit hit för att plugga datateknik och AI det kommande halvåret.

Varför valde du Luleå tekniska universitet?
– Jag ville ha en ny upplevelse och åka någonstans där jag aldrig hade varit. Då var Sverige ett fint alternativ. Och Luleå ligger i norra Sverige och vädret är väldigt annorlunda mot för där jag bor. Så jag ville ha en annorlunda upplevelse utan att behöva lämna Europa.

Vad ser du fram emot under din tid här?
– Jag vill testa många sporter, jag vill cykla omkring, jag vill vandra. Jag har redan testat kajak, men jag vill paddla mer kajak och uppleva skärgården i Luleå.

Är det här första gången du testar "Swedish Fika"?
– Nej, min syster studerade i Lund förra året och vi åkte och hälsade på henne och då testade vi "Swedish Fika".

Vad har varit ditt första intryck av Luleå?
– Jag har varit här en vecka och har fått ett bra intryck. Vädret har varit fint hittills och det finns mycket att göra. Vi paddlade kajak i solnedgången förra helgen och jag vill testa att bada bastu som är så populärt här!