Bild; PSLV raket med satelliter sänds upp från Indien. Foto ISRO
PSLV-raket med satelliter till väders, till nytta för forskning vid Luleå tekniska universitet. Foto ISRO

LTU-forskare med i franskt/indiskt satellitprojekt

Onsdagen den 12 oktober 2011 sändes fyra satelliter upp från indiska Sriharikota, varav den ett ton tunga Megha-Tropiques, med betydelse för klimatforskningen, placerades i sin bana.
Forskaren Mathias Milz vid Luleå tekniska universitets rymdforskning i Kiruna ingår i ett
Internationellt forskarteam som kommer att få använda data från satelliten.

Bild; Mathias Milz, forskare vid Luleå tekniska universitet
Mathias Milz, forskare vid Luleå tekniska universitets rymdforskning i Kiruna. Foto LTU

- I början av nästa år kommer satelliten att börja kunna leverera data om vattenånga och moln i atmosfären och genom att studera och observera vattenångans distribution och variabilitet över tropiska områden kan man få en bättre förståelse om vattenkretsloppet i tropikerna och dess betydelse för  klimatet. Det kan användas för att förbättra klimatmodeller, vilka är viktiga beståndsdelar i klimatforskningen, säger LTU-forskaren Mathias Milz.

Bild; Satelliten Megha-Tropiques under förhandstester. Foto ISRO
Satelliten Megha-Tropiques, som ska förse LTU-forskaren Mathias Milz med information, förhandstestas innan den skjuts upp. Foto ISRO

En PSLV raket (Polar Satellite Launch Vehicle) skickades upp med fyra satelliter på onsdagen från Satish Dhavan Rymdcenter i indiska Sriharikota. En av dessa fyra var Megha- Tropiques som är en satellit byggd i ett franskt/indiskt forskningssamarbete. Den har nu placerats i 20 graders vinkel mot ekvatorn i sin bana ovanför tropikerna. Genom Megha Tropiques kan man studera kondenserat vatten i moln, vattenånga i atmosfären, nederbörd och avdunstning. Den anses vara en unik satellit för klimatforskning, vilken kommer att hjälpa forskare att förbättra sina kunskaper över processer i tropikerna, klimat modeller och väderprognoser. LTU-forskaren Mathias Milz har ansökt om att få ta del av data från satelliten och bl a studera vattenånga.

- Vattenånga är den viktigaste växthusgasen, och det handlar om att studera vattenånga och energiutbyte i tropiska områden och använda den informationen i olika klimatmodeller, säger Mathias Milz.

Den forskning som genereras via satelliten Megha-Trophiques kommer att ingå i ett multinationellt projekt ”Global Precipitation Measurement Mission” som bildar en konstellation av satelliter för att mäta nederbörden i tropikerna, där halva jordens befolkning bor.

Sidansvarig och kontakt: Presskontakt

Publicerad: 17 oktober 2011

 

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 700 anställda och 15 000 studenter.

 

Luleå tekniska universitet • 971 87 Luleå • Organisationsnummer: 202100-2841 • Telefon: 0920 49 10 00 • Fax: 0920 49 13 99 • Studenttorget: 0920-49 20 00
E-post allmänna ärendenFrågor om studier • Om webbplatsen  • © Luleå tekniska universitet 2017