Hoppa till innehållet

Luleåforskare till Polarforum

Publicerad: 20 november 2017

Polarforum är Sveriges största mötesplats för forskare som studerar polarområdena, fjällen och andra nordliga regioner. Luleå tekniska universitet hade i år fyra forskare med på Polarforum, bland annat David Chapman, doktorand i arkitektur, som talade om hur klimatförändringarna påverkar människors vilja att röra sig utomhus vintertid.

Varje år anordnas Polarforum av Polarforskningssekretariatet, den statliga myndighet som har i uppdrag att samordna och främja svensk polarforskning. Polarforum har 300 medlemmar från 40 svenska organisationer, som den 21 november möttes på Hasselbacken i Stockholm.

Från Luleå tekniska universitet deltog David Chapman, Agneta Larsson, forskare i fysioterapi, Kristina L Nilsson, professor i arkitektur, och Nina Lintzén, forskare i geoteknik.

– Luleå tekniska universitet är Sveriges nordligaste universitet och vår forskning om planering och uppbyggnad design av hur arktiska samhällen kan utformas för att fungera bättre vintertid ligger i framkant. På Polarforum presenterade vi ny forskning och nya idéer om planeringen av arktiska samhällen, speciellt med hänsyn till klimatförändringarna, säger David Chapman.

Vinterstäders attraktivitet

Han står, tillsammans med Kristina L Nilsson, Agneta Larsson och Agatino Rizzo, bakom den uppmärksammade studien ”Climatic barriers to soft-mobility in winter: Luleå, Sweden as case study”.

En smart planering av samhällen och stadsdelar i arktiska regioner har stor betydelse för människors möjligheter att leva aktiva och hälsosamma liv och även för vinterstäders attraktivitet, konstaterar David Chapman.

– Det är, tillsammans med möjligheterna till jobb och utbildning, avgörande för att vi ska få unga människor att stanna i de arktiska regionerna.

Mycket av Luleå tekniska universitets forskning på området är tvärvetenskaplig, framhåller Agneta Larsson.

– Snö, is och att leva i ett kallt klimat är forskningsfrågor som vi på Luleå tekniska universitet länge har arbetat med och har stor erfarenhet av, och nu sätter vi in det i ett större arktiskt sammanhang. Vi har en unik ingång när vi samarbetar med våra breda kompetenser från hälsovetenskap och stadsplanering, säger hon.

 

Taggar