Hoppa till innehållet

Mysig ljussättning av Wibergsgården

Publicerad: 4 september 2020

Att ta en kvällspromenad upp till Wibergsgården, med anor från 1665, kanske tillsammans med en kompis, ger en mysig upplevelse så här på hösten. Den nya ljussättningen av husfasaden, grusgången och intilliggande björkar och rönnar, bjuder på en hemtrevlig, gammaldags, atmosfär.

– Den grusade, kurviga gången upp mot huset får en pampig, marschall-liknande känsla genom de upplysta pollarna. Pollarnas varierande höjd förstärker intrycket av hur gången svänger uppåt mot gården, säger Jan Forsmark, ljusprojektör för projektet.

Ljussatt lantlig karraktär mitt i staden

Lite mörkt i omkringliggande skogsdungar är det, så den ljussatta gården ger en vacker suggestiv känsla när man vandrar upp längs den upplysta grusgången mot den röda Norrbottensgården, en gång hitflyttat från Sjulnäs i Piteå kommun.

– Den övergripande tanken med vårt belysningskoncept är att betona gårdens rustika, lantliga karaktär genom fasadbelysningen, och samma sak genom ljussättningen av grusgången och björkarna i förgrunden, säger Jan Forsmark.

Han har belyst fasadens vita stående listverk med smalstrålande armaturer. De tidigare armaturerna ovanför huvudbyggnadens entré och sidobyggnadens ingångar har han låtit byta ut mot nya, som han menar lyser upp utan att blända. Han beskriver hur de upplysta fasadkomponenterna, de belysta björkarnas stammar och gångens pollare, alla vita, vertikala element, ska harmonisera med varandra. Fasadarmaturers och pollares gemensamma formspråk är ytterligare ett sammanhållande element.

En oas mitt på universitetsområdet

Ljussättningen av gångstråk och byggnader som skapats i samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Akademiska hus ska skapa större trygghet sena höst- och vinterkvällar men också trivsel för studenter och personal som rör sig i området. Lamporna uppe på Wibergsgården tänds i takt med att solen går ner, det innebär att man under vinterhalvåret kommer att kunna se gården upplyst även under dagtid.

Från Luleå tekniska universitet har Lars Bergman varit projektledare, och den som hållit i beställning, samordning, och utförandet tillsammans med entreprenören.

Jan Forsmark, som driver Designat Ljus Europa AB, är en mycket välmeriterad ljusdesigner, prisbelönad för sin ljussättning av Svedjebron i Boden, liksom för ljussättningen av Havstrand – Pumpstation P42 i Luleå. Han har tidigare arbetat med bland annat den nya ljussättningen av det nyrenoverade biblioteket på Luleå tekniska universitet, fasadbelysningen på Bryggeriet i Luleå, Gamla bron i Umeå, Hedenbron i Boden, Södra Hamnplan i Luleå, NBF-tornet i Luleå. 

Mer om Wibergsgården

Lars Bergman

Lars Bergman, Projektledare

Telefon: 0920-493508
Organisation: Lokalförsörjning, Verksamhetsstöd