Hoppa till innehållet
Abdallah Albalawi och Freja Wallblom, praktikanter Tekniksprånget
Abdallah Albalawi och Freja Wallblom, praktikanter vid Tekniksprånget Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ökat intresse för Tekniksprånget

Publicerad: 15 september 2023

Tekniksprånget är ett praktikprogram som ger unga en inblick i ingenjörsyrket. I år har antalet sökande till Tekniksprånget varit rekordstort med 44 sökande till universitetets 12 praktikplatser, en markant ökning från i fjol. - Det bästa med Tekniksprånget är att få prova att jobba med något man verkligen gillar och har ett intresse för och vill lära sig mer inom, säger praktikant Freja Wallblom.

– Det är glädjande att många har visat intresse för Tekniksprånget i år. Vi vet att det är ett mycket uppskattat projekt och kan se att flera av ungdomar söker sig till ingenjörsyrket. För oss är projektet särskilt viktigt i och med det stora kompetensbehov vi har i Norrbotten och Västerbotten, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet och ordförande i styrgruppen för Tekniksprånget.

Tekniksprånget riktar sig till personer upp till 21 år som är nyfikna på ingenjörsyrket, ett mycket uppskattat projekt som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). IVA har drivit projektet Tekniksprånget i lite drygt tio år. Tillsammans med över 220 arbetsgivare, från privata och offentlig sektor, erbjuds fyra månaders betald praktik som ingenjör. Praktikanterna leds av handledare vid Luleå tekniska universitet som har i uppgift att bland annat introducera praktikanterna till arbetsplatsen och ge dem insyn i vad det innebär att jobba som ingenjör samt möjlighet till nätverkande. Abdallah Albalawi från Malmö och Freja Wallblom från Stockholm är två Tekniksprångare som under hösten gör sin praktik vid Luleå tekniska universitet.

– Det bästa med Tekniksprånget är att få prova att jobba med något man verkligen gillar och har ett intresse för och vill lära sig mer inom. Och att få se alla laborationssalar, där det finns utrustning som man tidigare bara läst om, och att mycket av utrustningen som finns är självbyggen av forskare, som inte finns någon annan stans - det är häftigt. Att även känna att man får hjälpa till i ledande forskning och se hur man kan jobba som forskare efter utbildning - det är också spännande, säger Freja Wallblom, praktikant vid institutionen för teknikvetenskap och matematik vid Luleå tekniska universitet. Freja handleds av postdoktor Erik Nyberg.

– Under praktiken får vi känna på vuxenlivet och prova på att arbeta som ingenjör. Vi får vara delaktig i saker och ting med erfarna kollegor. Tekniksprånget skapar en bättre bild för hur ingenjörsyrket ser ut. Det visar att det finns möjlighet att jobba med det man egentligen gillar. Mina planer är att plugga vidare till civilingenjör, att jobba på Luleå tekniska universitet ger mig en bredare bild av hur yrket ser ut vilket också kan hjälp mig att välja inriktning, säger Abdallah Albalawi, praktikant vid institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle vid Luleå tekniska universitet. Abdallah handsleds av doktorand Mohamed Elnourani.

”Det är brett med en stor variation”

Via Tekniksprånget får praktikanterna med stöd av sina handledare delta i den löpande verksamheten med arbetsuppgifter som exempelvis att delta under möten, konferenser och att själva få prova på att leda projekt. Allt för att skapa en bild av den variation som ingenjörsyrket innebär.

– De första veckornas praktik har varit väldigt intressanta, vi har blir delaktiga i det mesta. Två av mina kollegor inom Tekniksprånget arbetar just nu med 5-TEK samtidigt som jag ser över hur vi ska utveckla vårt instagramkonto för hållbar produktion. Vi ska också jämföra Luleå tekniska universitets sociala medier med två andra universitet. Det är brett med en stor variation, säger Abdallah Albalawi.

– Jag valde att göra min praktik vid Luleå tekniska universitet eftersom det för mig var den bästa platsen. Jag tycker om Norra Sverige, samt skidåkning och löpning och vi får möjlighet att se hur ingenjörer jobbar med forskning efter sin utbildning. Det sker mycket forskning vid Luleå tekniska universitet och jag tror att jag i framtiden skulle vilja jobba på ett universitet som forskare eller ingenjör, därför passade praktiken så bra, säger Freja Wallblom.

I veckan får Freja Wallblom prova på att vara forskare på allvar då hon åker till Bryssel för att tävla i Forsknings-EM, EUCYS, med Sveriges Unga Forskningslandslag. Med sitt gymnasiearbete inom miljökemi, där de kollat på aluminiumbehandlingens försurningskänslighet i olika vattendrag, vann de i våras Forsknings-SM, Utställningen unga forskare. Freja blev därmed en av tolv som representerar det svenska forskningslandslaget. Tillsammans med sin projektkollega tävlar nu Freja mot trettio andra länder och ska presentera sitt arbete inför en jury.

Höstens 12 praktikanter har även faddrar i form av studenter och studentambassadörer som ger en inblick i studentlivet och visar fler delar av universitet utöver den institution som praktikanten befinner sig på. Enheten studentrekrytering vid Luleå tekniska universitet samordnar det arbetet tillsammans med faddrarna.

Tekniksprångets betydelse för ingenjörslandet Sverige

I september 2023 beslutade regeringen för att förlänga sin finansiering till Tekniksprånget. För att möta det stora behovet av teknisk kompetens krävs det att fler unga välja en ingenjörsutbildning, något som Tekniksprånget har en stor inverkan på.

– Projektet Tekniksprånget behövs för att ingenjörslandet Sverige ska fortsätta konkurrera på toppnivå i världen. Det behövs inte bara ny kunskap och fler ingenjörer, utan också fler perspektiv och idéer. Vi har sett att Tekniksprånget får fler att bli ingenjörer. Det visar den genomströmningsunderökning som vi gör tillsammans med SCB. Efter praktiken är det 92 procent som studerar vidare, varav 77 procent väljer högre tekniska studier. Hälften av dem är kvinnor, vilket vi tycker är extra roligt, säger Thommy Tengborg, kommunikationsansvarig Tekniksprånget.

I år deltar institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser (SBN), institutionen för system- och rymdteknik (SRT), institutionen för teknikvetenskap och matematik (TVM) och institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle (ETKS) vid Luleå tekniska universitet i Tekniksprånget.

Kontakt

Emma Videhult Lagerstedt

Emma Videhult Lagerstedt, Projektledare

Telefon: 0920-493811
Organisation: Kommunikation och samverkan, Studentrekrytering, Verksamhetsstöd