Hoppa till innehållet
Roland Larsson
Roland Larsson, professor i maskinelement. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Professor Roland Larsson invald i IVA

Publicerad: 20 december 2022

Kungl. Ingenjörsvetenskaps Akademien, (IVA), har valt in nya ledamöter. En av dem är Roland Larsson, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet. Han blir ledamot i IVA:s avdelning Maskinteknik.

En gång per år väljs nya ledamöter till IVA, som samlar kompetens och erfarenheter från akademiledamöter och företag.

Tillämpad forskning

Roland Larsson är professor och ämnesföreträdare i maskinteknik. Han studerade maskinteknik, civilingenjör och tog examen vid Luleå tekniska universitet 1988. Fram till 1991 var han utvecklingsingenjör vid ABB i Finspång. Därefter återvände han till Luleå tekniska universitet och disputerade 1996 inom elastohydrodynamisk smörjning. År 2005 utnämndes han till professor i maskinelement. Han har ägnat sig mycket åt tillämpad forskning i nära samarbete med industrin.

– Jag jobbar även med ingenjörs- och forskarutbildningen. Det ligger mig varmt om hjärtat, säger Roland Larsson.

Vetenskaplig ledare

Han har även haft uppdrag som prodekan och dekan för tekniska fakulteten, i dag är han vetenskaplig ledare för universitetets framtidsområde Creaternity, som handlar om hållbarhet och cirkulär ekonomi.

– Det är jätteroligt och hedrande att ha blivit invald i IVA. Det blir spännande att medverka i frågor om hållbarhet, cirkulär ekonomi och den gröna omställningen, säger han.

Den här gången valdes 39 framstående forskare och experter vid företag och offentlig sektor. De nya ledamöterna ska ytterligare stärka och bredda IVA:s  kompetens i viktiga framtidsfrågor inom tekniska och ekonomiska vetenskaper samt för näringslivets utveckling. 

Taggar