Hoppa till innehållet

Professor lyfts fram inom gruv-och stålindustrin

Publicerad: 7 mars 2023

Marta-Lena Antti, professor i materialteknik vid Luleå tekniska universitet, har utsetts till listan 40 över 40. Kvinnor som verkar inom gruv – och stålindustrin lyfts fram av arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna, branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin, samt nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden.

– Det känns jättekul och hedrande att få finnas med på den här listan tillsammans med så många kompetenta kvinnor. Sedan jag blev ämnesföreträdare har jag arbetat för att stärka stålforskningen inom mitt ämne materialteknik och utnämnandet känns som ett erkännande av att vi har lyckats med det, säger Marta-Lena Antti.

Listan 40 över 40 innehåller namn på 40 kvinnor som med sin erfarenhet och kunskap gjort särskilda insatser på sin arbetsplats.

Lyfter kunskap

Möjligheten att nominera har varit öppen för alla med kriterierna att de nominerade ska vara kvinnor, över 40 år och ha branschanknytning till gruv- eller stålindustri.
Syftet med listan är att lyfta den kunskap och yrkeserfarenhet som kvinnorna bidrar med.

Motiveringen för Marta-Lena Antti lyder:

Marta-Lena är ett lysande exempel på en professor som samverkar med industri och andra forskare inom stål- och materialområdet. Genom sin entusiasm och ledarskap visar hon vägen mot framtidens gröna materialteknik.

Från listan på 40 kvinnor utses Årets Fe, en utmärkelse som går till en kvinna som gjort särskilda insatser i eller för industrin under sin karriär. "Fe" står för järn i det periodiska systemet och utmärkelsen tillkännages 8 mars kl 12.00-13.00.