Hoppa till innehållet

Publikrekord på Luleå Big Air

Publicerad: 13 februari 2017

Elitåkare från hela landet bjöd på en fartfylld show i lördags när folkfesten Luleå Big Air gick av stapeln. Arrangemanget slog publikrekord med 6000 åskådare som trotsat kylan för att se tricksen i den 22 meter höga rampen.

– Vi har haft ett bättre startfält än någonsin i år och nivån har varit imponerande. Ju fler i publiken desto mer satsar åkarna när de kör. Rampen är fyra meter högre än förra året vilket gör att man flyger högre och får bättre stil, säger Simon Bäckman, en av domarna som även har tävlat de tidigare åren.

Största Big Air någonsin

För tredje året i rad arrangerade studenter på Luleå tekniska universitet det som kommit att bli en riktig folkfest. Nytt för i år var bland annat att rampen var högre än nånsin –  22 meter – och stod på en ny plats vid Teknikens hus på universitetsområdet. Trots kylan som kröp ner till femton minusgrader lyckades publiken sprida värme när åkarna kastade sig ner för den snötäckta rampen och sedan landade framför åskådarna.  

– Det här är alltid vinterns roligaste event och jag vill tacka alla som kom hit. Det var hög nivå på åkarna i alla klasser, säger Erik Lundmark som tog hem segern i alpina herrklassen med en 1080 safety grab. 

Under kvällen guidades publiken av de energifyllda kommentatorerna Viktor Brandt och Emil Jonsson som på ett pedagogiskt sätt förklarade alla imponerande tricks i rampen. De rutinerade domarna tittade på fem saker för att bedöma åkarna – landningen, höjden på hoppet, stilen, svårighetsgraden och variationen. I alpina damklassen vann Michaela Utsi med en rodeo 540.

– Det är första gången jag är med och det var jätteroligt och bra ös på åkarna. Jag hoppas det blir fler tjejer som tävlar nästa år, säger hon.   

Bland snowboardåkarna tog Tobias Karlsson hem segern med en Switch Backside 540. Anton Olofsson kammande hem pris i klassen Sickbird, det sjukaste trickset under kvällen. Han bjöd publiken på en one foot backflip. Bästa kraschen stod Lexus Sandström för då han gjorde en backflip to back och landade på rygg.

Aktiviteter för alla åldrar

Mellan kvalen och finalen bjöds det på fyrverkerier, livemusik, lägereld, och fika. Många hade värmt upp inför kvällen med det fullspäckade programmet av aktiviteter som ordnades tidigare under dagen. Det var det största Big Air någonsin, menar arrangörerna som var nöjda med att ha lockat så mycket folk i alla åldrar.

– Vi är supernöjda med dagen!  Det är inte bara studenter som har hittat hit utan även Luleåbor vilket har varit vår målsättning. Under själva tävlingen räknade vi till över 6000 åskådare och det har varit massor av folk här under dagen också. Fatbikes har rullat varma, renarna har blivit klappade och hundspannet har haft en konstant lång kö, säger Fiona Fagrell, kommunikationsansvarig för Luleå Big Air. 

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Erik Lundmark, Michaela Utsi och Tobias Karlsson

I media

Taggar