Hoppa till innehållet
Rymdforskarskolan
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Rymdinvasion i Kiruna

Publicerad: 12 april 2017

Sveriges främsta rymdforskare, företrädare för rymdföretag, politiker och andra beslutsfattare. Alla kommer de till Kiruna i maj, för att delta i Rymdforum – Sveriges största mötesplats för aktörer i rymdbranschen.

– Vi har satsat på rymdforskning de senaste åren, med en ny omgång av rymdforskarskolan och rekryteringar av flera internationellt slagkraftiga professorer. Det har vi gjort för att rymden är spännande och för att vi tror på ett ökat intresse för forskning och utveckling inom rymdrelaterade områden. För att lyckas är det viktigt att aktörer i landet arbetar tillsammans. Jag ser Rymdforum som ett tillfälle att fördjupa existerande och initiera nya samarbeten, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Rymdforum arrangeras vartannat år av den ideella föreningen Rymdforum Sverige, vars syfte är att sprida kunskap om svensk rymdverksamhet och öka informationsflödet mellan olika aktörer i rymdbranschen.

Infrastruktur i rymden

Luleå tekniska universitet är medfinansiär av Rymdforum, som i år hålls 8-10 maj i Kiruna.

Bland deltagarna finns Luleå tekniska universitets professorer Reza Emami och Javier Martín-Torres, forskare från Chalmers och KTH – som Christer Fuglesang från KTH Space Center, riksdagsledamöterna Allan Widman, Betty Malmberg och Thomas Strand och Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg.

Frågor som kommer diskuteras är bland annat vad infrastruktur i rymden ger för nytta på jorden, forskning i och om rymden, och rymdteknik, rymdprodukter och rymdtjänster.

Hela programmet för Rymdforum hittar ni här.

Regional tillväxt inom rymdbranschen

I direkt anslutning till Rymdforum arrangeras ”Space Innovation Forum 4” med syftet att stärka tillväxt och innovationskraften i regionen. Små och medelstora företag bjuds in för att möta rymdföretag och diskutera hur de arbetar med produktutveckling och innovation samt på vilket sätt regionala företag kan bidra till detta.

Hela programmet för ”Space Innovation Forum 4” hittar ni här.

Johanna Bergström Roos

Johanna Bergström Roos,

Organisation: Samverkan och studentrekrytering, Rymdteknik, Verksamhetsstöd, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar