LTU-forskaren Nina Lintzén, Geoteknologi, är med i SVT:s Vinterstudio

Snöforskare i SVT-play

Elitskidåkerskan Nina Lintzén som kommit på 3:e plats i Vasaloppet, forskar inom ämnet snömekanik på institutionen Samhällsbyggnad och naturresurser vid LTU. På lördag medverkade hon i SVT:s Vinterstudio, om snöforskning och skidåkning.

Över en miljon tittare brukar bänka sig i TV-soffan på lördagarna, för att följa Vinterstudion i SVT. Den som slog på TV:n nu till helgen hade chansen att möta Luleåbon och LTU-forskaren Nina Lintzén och höra henne berätta både om sin forskning på LTU kring snömekanik, och om sin satsning på långlopp inom elitskidåkning i Sverige och internationellt.

Nina Lintzén forskningsämne på LTU är snömekanik och det är det enda universitetet i Sverige som bedriver snöforskning.

Hon har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik vid LTU från 2003. Vid sidan av forskningen tränar hon skidor på elitnivå och tillhör världseliten, när det gäller långlopp och rullskidor.

- Det finns ingen "vanlig" träningsvecka. Det är jobbet, väder och vind som styr när och om jag hinner träna, säger Nina Lintzén.

CIMG3657.JPG

Hennes största skidframgångar är en 3:e plats på Vasaloppet, 3:e plats i rullskidvärldscupen och en 9:e plats på rullskid VM.

– Fördelen med doktorandstudierna är att man kan sprida ut arbetstiden och inte nödvändigtvis behöva vara på plats på kontoret mellan 7-16 varje dag. Det svåraste är att få tiden att räcka till och att få det att fungera både praktiskt och ekonomiskt att åka alla tävlingarna, säger hon.

– Att åka runt på egen hand är lite svårt, men det är roligt att trots det kunna vara med i toppen. Mina långsiktiga idrottsliga målsättningar är att vinna Vasaloppet och långloppsvärldscupen. Med de förutsättningar jag har nu kommer jag nog inte att lyckas, men jag jobbar på att förbättra möjligheterna så jag får se hur det går.

– Målet med min forskning är att bli doktor i snömekanik inom 4 år, säger Nina Lintzén.

Kontakt