Snart dax för Yukigassen på LTU Foto:Leif Nyberg

Sprakande SM i snöbollskrig

Publicerad: 12 januari 2012

SM i Yukigassen i Luleå den 25 februari blir i år en sprakande händelse. Svenska mästerskapen i den japanska snöbollssporten Yukigassen, som arrangeras av studenter vid Luleå tekniska universitet, paras i år med ett annat, blixt och dundrande, studentmästerskap

Mästerskapen 2012, inräknat SM i Yukigassen, kommer att avgöras ute på campus vid Luleå tekniska universitet. Tävlingsmatcherna spelas kvällstid till ackompanjemang av pyroteknik eftersom studentmästerskapen i fyrverkerier avgörs samma afton.

Yukigassen är en japansk lagsport som är en form av organiserat snöbollskrig med klara regler. Lagen är mixade och består av tio spelare varav minst tre ska vara kvinnor. Förra årets SM i Yukigassen var arrangerades på isen i Luleås norra hamn. Det blev en folkfest med olika andra aktiviteter förutom själva tävlingen.

– Förhoppningen är att arrangemanget ska fortsätta vara folkligt, så vi hoppas att många kommer hit för att titta och spela vilket underlättas av att gratisbussar kommer att pendla mellan Luleå centrum och universitetet med avgång varje timme, säger Karin Jonsson.

De två tidigare SM-tävlingarna har vunnits av lag från Luleå tekniska universitet. Förra vintern stod Team Backyard Porsön som segrare. Än finns tid för lag att anmäla sig till årets upplaga av SM i Yukigassen. Tävlingen är öppen för alla över 18 år och en del intressanta lag har redan anmält sig, och vilka de är avslöjar vi framöver.