Hoppa till innehållet

Stort engagemang för vetenskapsmarsch

Publicerad: 24 april 2017

I lördags stod forskare och allmänhet upp för vikten av vetenskap och forskningsbaserad kunskap i samhället. Det globala arrangemanget March for Science lockade över hundra personer till Gula paviljongen i centrala Luleå.

– I takt med en allt mer polariserad nyhetsrapportering och informationsdelning över nätet krävs tillgängliga, öppna data som står sig oberoende av politisk tillhörighet. Genom öppenhet och transparens kan vi skapa förutsättningar för objektiv granskning, sade Elisabeth Häggquist, doktorand i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet och ordförande för doktorandsektionen. 

Initiativet March for Science kommer från USA och handlar om att motverka faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter. Vetenskapen känner inga gränser utan står för mångfald och öppenhet vilket manifesterades på över 600 platser i världen lördagen den 22 april. Pär Weihed är professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet och pratade om vad som händer när naturvetenskapliga lagar förnekas.

– Vetenskapliga framsteg har gett oss kunskap, men evolutionen ifrågasätts tyvärr fortfarande. I dagens samhälle där faktaresistens och alternativa sanningar är enkla att sprida via sociala medier går utvecklingen åt fel håll, sade han i sitt tal. 

Manifestationen modererades av Jennie Hägg Wilhelmsson från Career Center, och avslutades av Tim Foster, universitetslektor i industriell marknadsföring vid Luleå tekniska universitet. Han pratade om demokrati och utveckling.

– En del fakta, speciellt inom samhällsvetenskapen, kan utvecklas och förändras över tid och då måste vi också göra det. Nyckeln är att vara nyfiken, öppensinnad och respektfull för andras demokratiska rätt att uttrycka sin åsikt, sade Tim Foster. 

Luleå var en av fem orter i Sverige där March for Science ordnades. Intresset var stort och över hundra personer trotsade aprilvädret för att lyssna på forskarna som höll tal på Gula paviljongen på Storgatan i Luleå.

– När jag hörde talas om March for Science tänkte jag att det finns all anledning att delta såsom läget är just nu där ledaren för en av världens största demokratier ifrågasätter fakta, sade Gun, en av åhörarna i publiken. 

I media

March for Science uppmärksammades i de flesta lokalnyheter i Sverige, och alla stora medier bevakade manifestationen. 

Taggar