Hoppa till innehållet
Internationella studenter
Antalet sökande till internationella program och kurser vid Luleå tekniska universitet har ökat med nära 30 procent. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stort intresse för internationella kurser

Publicerad: 23 januari 2023

Antalet sökande till internationella kurser och program ökar. Den senaste ansökningsomgången visar att fler söker internationella magisterutbildningar och även kurser och program på grundnivå. För Luleå tekniska universitet är ökningen nära 30 procent.
– Vi har satsat på internationell rekrytering av studenter och det är fantastiskt att det gett resultat, säger Jennie Hägg-Wilhelmsson, avdelningschef student.

Det är de ansökningar som har kommit in till de internationella kurser och program som börjar i höst som nu har sammanställts.

Fler söker

Enligt Universitets- och högskolerådet, UHR, har drygt 8 000 fler sökt höstens internationella masterutbildningar vid 30 universitet och högskolor, jämfört med hösten 2022. Även internationella kurser och program på grundnivå har fler sökande jämfört med förra året, nära 1 900 fler har anmält sig.

För Luleå tekniska universitets del är siffrorna mycket positiva över lag. I den sammanställning som UHR gjort hamnar Luleå tekniska universitet på tredje plats i landet när det gäller den procentuella ökningen av antalet sökande jämfört med förra året.

Nästan 30 procent

2022 sökte 3 142 personer till masterutbildningarna vid universitetet, i år sökte 4 036. Det är en ökning på 28, 5 procent.
För Internationella kurser och program på grundnivå, exempelvis kandidatexamen, var ökningen 29, 8 procent. Ansökningssiffrorna ökade från 1 295 förra året till 1 681 i år.

– Det här är verkligen jätteroligt. Det är också bra för samhällsomvandlingen och den gröna omställningen som sker här i norra Sverige. Där är man ju beroende av internationell rekrytering. Här går det att  hitta nya medarbetare, säger Jennie Hägg-Wilhelmsson.