Bygg en bro!

Publicerad: 18 maj 2007

Tisdagen den 22 maj intas Luleå tekniska universitet av cirka 200 högstadieelever från sju olika skolor i Kiruna, Gällivare, Malmberget, Haparanda och Övertorneå.
De ska tävla i den ädla konsten att bygga en bro – av sugrör.

Konceptet att bygga en bro av sugrör är utvecklat av Stefan Lagerkrans som under många år arbetade som lärare vid Institutionen för tillämpad fysik, maskin- och materialteknik. 15 lag i årskurs sju och nio är anmälda till årets final – lagen har övat på byggandet på hemmaplan under våren och nu är det således dags för dem att visa upp sina färdigheter.

Luleå tekniska universitets studentrekryteringsansvariga står bakom evenemanget och det är också LTU som står för resa och lunch till deltagarna och respektive hejaklack.

Programmet inleds klockan 09.00 (B 192), själva tävlandet klockan 10.00 och prisutdelningen sker klockan 14.00 (B 192).

Reglerna ser ut som följer:

Lagen består av fyra elever (två flickor och två pojkar) vars uppgift är att bygga en bro. Materialet består av ett bestämt antal sugrör, kakelkryss samt tejp. Laget har två timmar på sig att bygga den starkaste bron som ska ha ett brospann på 60 cm och på vilken en bil som är cirka tio cm hög ska kunna köra över. Juryn testar både brons hållfasthet och bedömer designen.

Under förmiddagen erbjuds de olika lagens hejaklackar också en rad kringaktiviteter – exempelvis origami, skissteknik och träbrobyggande. Dessutom ska klackarna självfallet stötta sina respektive lag i vederbörlig ordning.

- Med brobyggartävlingen vill vi ge ungdomar på olika högstadieskolor i länet möjlighet att besöka Luleå tekniska universitetet för att få en inblick i vad det kan innebära att plugga på högskolan. Genom att öka intresset för teknik och skapa nyfikenhet kring högskolestudier vill vi helt enkelt så ett frö hos högstadieeleverna inför valet till gymnasieskolan, säger Mia Oldenburg, som tillsammans med Susanne Ljunghager arbetar med att samordna universitetets studentrekryteringsaktiviteter.

Medias representanter hälsas välkomna att följa tävlingarna, mer information finns på webbsidan www.ltu.se/samverkan/skolsamverkan/grundskolan

Upplysningar: Mia Oldenburg, tel. 0920-49 11 20, mia.oldenburg@ltu.se, Susanne Ljunghager, tel. 0920-49 11 64, susanne.ljunghager@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se