Dr. Johanne Mouzon, forskarassistent vid avd. för kemiteknik, invid det nya Svepelektronmikroskopet Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nytt extremt mikroskop gynnar miljöforskning

Publicerad: 22 oktober 2009

Luleå tekniska universitet kan nu ta i bruk Europas bästa svepelektronmikroskop. Det har mycket hög upplösning och förstorar uppemot en miljon gånger. Det är ett mikroskop som exempelvis kan förbättra forskningen av zeolitmembran. LTU:s
forskargrupp är ledande på området vilket bl a gynnar framställning av biobränsle.

Bild på LTUs rektor Johan Sterte som inviger mikroskopet
LTUs rektor Johan Sterte inviger

Svepelektronmikroskopet som på torsdagen invigdes av Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet, kommer att gynna flera forskningsområden vid universitetet.

- Det är hög tid att skaffa ett nytt elektronmikroskop som många kan dra nytta av och vi är tacksamma för stödet från Wallenbergstiftelsen till finansieringen, sa LTUs rektor Johan Sterte vid invigningen.

Inte minst kommer LTUs forskning om zeolitmembran att gynnas. Membranet är ett slags filter med ett ytskikt av zeolit som kan separera det sista vattnet från etanol vid framställning av biobränsle. Ska man använda etanol som fordonsbränsle så krävs det nära hundraprocentig sprit och då kan man använda zeolitmembran för att ta bort det sista vattnet. Zeolit består av kristaller med en halv nanometer stora hål vilket är så litet så att det kräver stark förstoring för att se.

Bild på Professor Jonas Hedlund
Jonas Hedlund, professor i kemisk teknologi vid Luleå tekniska universitet

- Svepelektronmikroskopet är vårt viktigaste verktyg för att se vad det är vi gör, till exempel hur tjockt och tätt zeolitlagret är, säger  Jonas Hedlund, professor i kemisk teknologi vid Luleå tekniska universitet.  

Det säljs redan idag anläggningar som separerar vatten från etanol till biobränsle, vilka är de första exemplen på en kommersiell tillämpning med zeolitmembran.

- Jag hoppas att vi ska kunna kommersialisera våra membran så småningom så att man kan tillverka bättre anläggningar, säger Jonas Hedlund.

Det som är speciellt med den forskning som pågår vid Luleå tekniska universitet är att man lyckats utveckla världens tunnaste zeolitfilm som Jonas Hedlund bedömer kan tas i kommersiellt bruk inom en tidsperiod på ca fem år, vilket är högintressant för de som tillverkar anläggningarna.  

- Det är viktigt för då går molekylerna ganska lätt igenom och då behöver man inte så stort membran för att klara av att producera en viss mängd, vilket kan kapa kostnaderna, säger Jonas Hedlund.  

 

Taggar