Regionfinal i Teknikåttan

Publicerad: 14 april 2008

Våren är snart här och helt traditionsenligt laddar därför ett antal åttondeklassare från olika delar av Norrbotten just nu upp inför regionfinalen av den rikstäckande tävlingen Teknikåttan. Teknikåttan är Sveriges största tävling i teknik och naturvetenskap för just åttondeklassare, den arrangeras gemensamt av ett antal universitet och högskolor och i år är det elever från Luleå (Björkskataskolan), Boden (Sandenskolan) och Arjeplog (Kyrkholmsskolan) som tagit sig till regionfinalen i Norrbotten.

I uttagningstävlingarna som hölls tidigare i år, deltog 55 klasser från 24 skolor – totalt 922 elever varav 450 var flickor. Bland frågorna fanns den om varför det inte är lämpligt att använda stora bokstäver i e-postkonversation eller när man chattar, den om varför man tillsätter konsistensgivare i vissa produkter och den om vad man kallar den teknik som används när man genomlyser allt bagage när du ska flyga.

Syftet med Teknikåttan är att stimulera intresset för naturvetenskap och teknik, ge en bredare syn på teknik och att belysa den teknik vi använder i våra vardagsliv. I dag är det tolv universitet och högskolor som tillsammans arrangerar Teknikåttan, varav Luleå tekniska universitet alltså är ett.

Årets regionfinal genomförs den 17 april mellan klockan 12.00 och 13.30 i Aula Aurora, campus Luleå.

De klasser som tävlar om en hägrande plats i riksfinalen (som genomförs i Lund den 22 maj) är klass 8:3 på Sandenskolan i Boden, klass 8:D2 på Björkskataskolan i Luleå och klass 8A på Kyrkholmsskolan i Arjeplog.

Medias representanter hälsas välkomna!

Upplysningar: Mia Oldenburg, tel. 0920-49 11 20, mia.oldenburg@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se