nils-viklund-webb.jpg
"Om kan vi erbjuda bra bostäder blir Luleå tekniska universitet ännu attraktivare", säger Nils Viklund, ordförande i Teknologkåren.

130 nya studentlägenheter i Luleå

Publicerad: 20 juni 2011

På Klintbacken, bara fem minuter med cykel från Luleå tekniska universitet och tio minuter från Luleå centrum växer två nya höghus fram - ett helt nytt bostadsområde för studenter.

Bostadsbristen är ett ständigt problem i landets universitetsstäder. Trots det stannade bygget av studentlägenheter upp nästan helt förra året i Sverige. Enligt SCB färdigställdes bara 122 stycken under hela 2010. Nu bygger Lindbäcks Porsön AB ensam fler än så - 130 nya lägenheter på Mjölkuddsbergets sluttning för studenter på Luleå tekniska universitet.

I slutet av oktober är första etappen klar och i december är totalt – 130 lägenheter – inflyttningsbara, för studenter.

– Det här är en jätteviktig fråga. Boendet kan vara direkt avgörande vid valet av studieort, säger Nils Viklund, ordförande i Teknologkåren.

Just valet att placera studentlägenheterna på Klintbacken betyder att studentbostäderna hamnar närmare Luleå centrum. Det är en del i en strategi som LTU, Luleå kommun och Studentkårerna har. LTU och Luleå centrum ska växa närmare varandra.

- Det här är ett trendbrott som vi har längtat efter, säger Karl Petersen, Kommunalråd (S) i Luleå.

klintbacken-p-webb.jpg
Stefan Lindbäck, VD Lindbäcks Bygg, Johan Sterte, Rektor LTU, Nils Viklund, Teknologkårens ordförande och Karl Petersen, Kommunalråd i Luleå.

Stefan Lindbäck, VD för Lindbäcks Bygg avslöjar dessutom att Klintbacken kan bli aktuellt för ytterligare 130 lägenheter redan om ett år. Det betyder totalt 260 student lägenheter på Klintbacken. Det  här är det nya attraktiva studentområdet för LTU-studenterna.

– Detaljplanen tillåter tre hus på Klintbacken men vi har ansökt om ändring av detaljplanen så det kan bli totalt fyra hus på Klintbacken, säger Stefan Lindbäck.

stefan-lindback-webb.jpg
Stefan Lindbäck, VD Lindbäcks Bygg visar planen för det nya stora studentområdet Klintbacken.

Rektor Johan Sterte påminner om att för den som väljer att läsa vid ett specifikt universitet är boendet och själva stadens centrum ofta minst lika viktigt som valet av universitet.  Det är Kårerna på LTU som har varit drivande så att lösningen på Klintbacken kunde bli klar snabbt och smidigt

– Jag är jätteglad att det nu byggs 130 studentlägenheter på Klintbacken och om ett år kanske 130 till, säger Johan Sterte, Rektor LTU.

Lindbäcks Porsön AB äger sedan tidigare flera hundra lägenheter på Porsön norr om Luleå tekniska universitet. Nyheten för Lindbäcks Porsön AB ligger nu i placeringen på Klintbacken. De 130 nya studentlägenheterna kommer att bestå av tio tvårummare och resten enrummare, och så läget:

-Vi bygger på sluttningen till Mjölkuddsberget, förklarar Gösta Lindbäck, VD Lindbäcks fastigheter.

klintbacken-webb.jpg
På Klintbacken Karl Petersen, Kommunalråd i Luleå, Nils Viklund, Teknologkårens ordförande LTU, Stefan Lindbäck, VD Lindbäcks Bygg och Johan Sterte, Rektor LTU.

För den student som ska läsa vid Luleå tekniska universitet i höst gäller det dock att vara ute i god tid och ordna bostad. Söktrycket på LTU är det högsta på flera år och många konkurrerar om bostäderna.  Även i höst kommer LTU att subventionera boende på vandrarhem som en tillfällig lösning för bostadslösa nyblivna studenter. Teknologkåren hoppas också att enskilda Luleåbor ska vilja hyra ut tomma lägenheter eller extra rum.