Hoppa till innehållet
Bild; LTU:s rektor Johan Sterte
LTU:s rektor Johan Sterte

60 miljoner i strategisk satsning på universitetet

Publicerad: 28 mars 2011

Tack vare ett överskott på 112 miljoner kronor 2010 och en kvarts miljard i eget kapital kan Luleå tekniska universitet under 2011 inleda en strategisk framtidssatsning. Vid universitetsstyrelsens senaste möte godkändes ett förslag av rektor på flera olika insatser, t ex nya utbildningar, innovation, bättre lärosalar och labb

- Vi vill vara förutseende och göra strategiska satsningar som vi vet att vi kommer att ha nytta av i ett längre perspektiv säger Johan Sterte rektor vid Luleå tekniska universitet.

Redan idag pågår strategiska satsningar vid Luleå tekniska universitet med utbildningskvalitet i fokus. Nu tar universitetet ett nytt initiativ med grund i det positiva årsresultatet och satsar i storleksordningen 60 miljoner kronor. Sammantaget handlar det om runt 100 miljoner kronor i LTU:s framtidssatsning.

- Hårdare konkurrens om studenter och forskningsmedel i framtiden kräver strategiska beslut  idag, säger Johan Sterte

Under året kommer en hel del att satsas på kompetensförsörjning vilket stärker såväl forskning som utbildning. Den strategiska satsningen ger universitetet möjlighet att utveckla organisationen för studentrekrytering och förstärka universitets studiesociala fond. Den öppnar även för att starta nya utbildningar och nya utbildningsformer. Därtill kan LTU satsa en hel del på förnyelse av t ex lärosalar och laboratorier.

Genom den strategiska satsningen kan universitet komplettera sitt internationella engagemang i form av ett utökat akademiskt samarbete inom Barentsområdet och med utländska gästlärare. Strategiska forskningsansökningar är ett annat exempel på universitetet nya satsning. Dit hör även olika aktiviteter som arrangeras under 2011 för att fira universitets 40-årsjubileum.

För att universitetets forskning ska komma till konkret nytta i befintliga och nya företag satsas en del av pengarna på innovation och samverkan.

- Vi ska utveckla vårt innovationssystem där akademi, samhälle och företag möts och genom företagsbroar kan vi hjälpa till att göra innovationer inom vår forskning till nya företag, säger han.