Bild; Applikation för nödsituationer av studenterna Johannes  Berggren  och Fredrik Bernspång
Applikation för nödsituationer av studenterna Johannes Berggren (överst) och Fredrik Bernspång (underst)

Andra plats i Ericsson Application Award

Publicerad: 14 juni 2011

I finalen till tävlingen Ericsson Application Award kom de två LTU-studenterna Fredrik Bernspång och Johannes Berggren tvåa tillsammans med företaget Neava. Deras tävlingsbidrag var en en applikation till en mobiltelefon som ger automatiskt larm vid t ex en bilolycka.

- Ni har något stort på gång, men tänk ännu större och för det till marknaden, var det budskap som juryns domare gav till Luleåteamet

De prisades med en check på 10 000 Euro samt varsin mobiltelefon från Ericsson. De hade valts ut i kategorin företag av en global jury bland totalt ca 200 tävlingsbidrag. Det blev en andra plats i företagskategorin efter ett engelskt team.

Ericsson Application Award är en global tävling där man, förutom att vinna pengar, även får möjlighet att visa upp sig inom telecomvärlden, och få tillgång till Ericssons distributionskanaler. Tävlingen har två kategorier, en för studenter och en annan med företag. LTU-studenterna Fredrik Bernspång och Johannes Berggren har gjort någonting mitt emellan, nämligen att nappa på en idé och ett erbjudande från företaget Neava i Luleå i samband med att de skulle göra sitt examensarbete. I och med att idén ägs av Neava tävlar bidraget i kategorin företag i Ericsson Application Award.

Inom ramen för det har studenterna utvecklat tävlings bidraget till en färdig applikation, samt gjort en presentationsvideo. För att medverka i Ericsson Application Awards måste man spela in en film där ”appen” förklaras. Tack vare demofilmen har det, enligt de två LTU-studenterna, varit enkelt att visa upp funktionen för andra. En effekt blev att de fick feedback från alla möjliga olika målgrupper, även av dem som inte är det minsta intresserade av smartphones och allt vad det innebär

Neavas verksamhetsområde är bl a att utveckla och förbättra funktioner inom telekommunikation och där har LTU-studenterna fått möjlighet att utveckla sin ”vinnande” applikation fram till och med final i tävlingen. Det är en applikation som ger information vid en akut händelse. Vid en trafikolycka sänder den ett textmeddelande från en mobiltelefon till en förvald akutmottagare med detaljer om den olycksdrabbade och dennes position. Samtidigt larmar mobiltelefonen på olika sätt med högt ljus och ljud under en begränsad tid innan larmet går ut, så att föraren eventuellt kan stänga av.